Prije masakra napravio jeziv snimak

Prva fotografija ubice: Bankar, ultradesničar i teoretičar zavjere

  • 20.02.2020. 13:43

Bezbednosne snage Njemačke utvrdile su da je Tobijas R. (43) počinitelj masakra u njemačkom gradu Hanau nekoliko dana prije zločina objavio snimak na Jutjubu, u kojem je na tečnom engleskom poslao "ličnu poruku svim Amerikancima".

Tobijas R. koji je osumnjiče da je ubio deset osoba, prema pisanju njemačkih medija bankar i teoretičar zavjera, ekstremno desničarskih stavova.

On je objavio snimak na kojem navodi da u "SAD-u postoje podzemni vojni objekti u kojima se djeca zlostavljaju i ubijaju"

"Ovo je moja lična poruka svim Amerikancima", kaže on na početku snika. Dalje navodi da je "Amerika pod kontrolom nevidljivih tajnih društava koja bi mogla da kontrolišu umove drugih i održavaju sistem modernog ropstva".

"U Americi postoje tajne, podzemne vojne baze u kojima se muče i ubijaju mala djeca, a u nekim se slučajevima obožava i sam đavo", poručuje muškarac u videu.

Dužnost svih Amerikanaca je, kaže, da pronađu bazu i zaustave noćnu moru.

Video završava rečima: "Borite se sada".

Tobijas R. koji je osumnjičen za ubistvo deset osoba, najverovatnije je izvršio samoubistvo u svojoj kući. Pored njega je nađeno i tijelo njegove majke, kao i pismo u kojem se on ispovedio, piše "Dejli mejl".

Prema informacijama iz bezbednosnih krugova, napadač je ostavio i manifest na 24 strane u kojem kaže da nije dovoljno proterati neke etničke zajednice već da čitav niz naroda mora "potpuno da bude uništen" a među njima pola Azije, razni narodi iz sjeverne Afrike i Izrael.

Prema sopstvenim riječima, rođen je 1977. godine, a studirao je bankarstvo u Frankfurtu.

U videu koji je on snimio se, međutim, nigde ne daje naznaka o tome da će izvršiti napad na teritoriji Njemačke, piše "Jutarnji list".

Istragu zločina su preuzele savezne vlasti budući da je ubistvo imalo ksenofobne motive, navodi "Zidojče cajtung".

Devetoro ljudi ubijeno je u dva oružana napada na nargila barove u zapadnonemačkom gradu Hanauu u srijedu uveče, objavili su policija i mediji.

Vjeruje se da su u napadima najviše stradali Turci i Kurdi.

Po pisanju "Bilda", napadač je prvo ispred nargila bara "Midnight" ubio troje i ranio jednu osobu. Potom se odvezao u četvrt "Kesselstadt", tamo upali u drugi bar istog tipa "Arena" i ubio još petoro i ranio četvoro ljudi.

Hanau je grad sa oko 98 hiljad stanovnika.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић