Prva debata Trampa i Bajdena protekla u međusobnim uvredama i optužbama

  • 30.09.2020. 08:37

Debata predjsedničkih kandidata Donalda Trampa i Džoa Bajdena u Klivlednu pokazala je svu dubinu podjela u američkom društvu pred novembarske predsjedničke izbore. Debatu su obilježile međusobne uvrede, svađe, nadvikivanje i optužbe da će uništiti Ameriku.

Bajden je, tokom debate, u nekoliko navrata nazvao Trampa "klovnom" i "lažovom", dok je Tramp protivkandidatu uputio seriju prilično uvredljivih tvrdnji na račun porodice. Tramp je pred početak debate zatražio da Bajdenu budu pregledane uši, kako bi se vidjelo da u njih nije sakrio "bubicu" preko koje bi dobijao savjete.

Kandidati se nisu rukovali zbog epidemioloških mjera, a debatu su obilježile svađe, uvrede, nadvikivanje, te je Bajden Trampu u jednom trenutku čak rekao "Hoćeš li ućutati, čovječe". Oba kandidata su jedan drugog tokom debate nazivali lažovima.

​Donald Tramp i Džozef Bajden oštro su suprotstavili stavove o ključnim pitanjima za budućnost SAD. Bajden je optužio Trampa da doliva ulje na vatru rasnih nemira u Americi. Tramp je uzvratio tvrdnjom da će demokrate, u slučaju pobjede, uništiti SAD.

"Vi ste najgori predsednik koga je Amerika ikada imala", rekao je demokratski kandidat za predsjednika SAD, Džozef Bajden rivalu, predsjedniku Donaldu Trampu tokom prve od tri debate pred novembarske predsjedničke izbore, prenio je RTS.

Tokom vjerovatno najhaotičnije predsjedničke debate u istoriji, Tramp je uzvratio jednako žestoko, podsjećajući Amerikance da je Bajden tokom procesa donošenja krivičnh zakona 1994. godine, pripadnike afroameričke zajednice nazvao "superpredatorima".

​Moderatoru debate, Krisu Volasu sa "Foks njuza", bilo je potrebno bezmalo sat vremena da zaustavi istovremena izlaganja dvojice kandidata, ali samo nakratko, jer su Tramp i Bajden i u nastavku prečesto govorili uglas.

Kandidat demokrata nije želio da odgovori na tu optužbu šefa Bijele kuće, navodeći da "nasilje nije dobar odgovor na nasilje" i optužio Trampa da nije povukao ni jedan pozitivan potez poslije ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu.

Agresivniji nastup Donalda Trampa analitičari objašnjavaju lošim rezultatima koje su u prvim debatama imali njegovi prethodnici u Bijeloj kući, Ronald Regan 1984. godine, mlađi Džordž Buš 2004. i Barak Obama 2012. godine.

​Јednako žestoke optužbe dvojica protivkandidata su razmijenila u dijelu rasprave o rasnim problemima u SAD, pri čemu je Bajden optužio Trampa da je napustio jednakost koja je bila najvažnija u Americi, dok je Tramp napao Bajdena da je zavistan od glasova radikalnih ljevičara.

Reakcija vlasti na pandemiju virusa korona, takođe, uzburkala je strasti među kandidatima demokrata i republikanaca, a Tramp je na optužbe da loše rukovodi krizom, odgovorio da bi u slučaju da su na vlasti demokrate, u SAD o kovida 19 umrlo dva miliona ljudi.

Od kovida je u SAD umrlo oko 200.000 ljudi, dok je zaraženo oko dva miliona.

"Bajden će uništiti ovu zemlju načinom na koji planira da se suoči sa virusom korona", rekao je Tramp i rekao Bajdenu "ti nisi pametan, bio si među najgorim studentima". Tramp je dodao kako je više uradio za 47 mjeseci svog mandata, nego Bajden za 47 godina.

​Dodatne strasti uzburkala je tvrdnja Džoa Bajdena, koji je dan uoči debate iznio Njujork tajms, da je Tramp platio svega 750 dolara federalnog poreza na dohodak, što je predsjednik SAD demantovao navodeći da je u federalnu kasu uplatio milione dolara.

"Postaće prvi predsjednik u američkoj istoriji koji će iza sebe ostaviti manje radnih mjesta nego što je zatekao. Ne može popravi ekonomiju dok ne riješi zdravstvenu krizu", rekao je Bajden.

​Tramp je ošrto uzvratio, navodeći primjer Njujorka na čijem su čelu demokrate.

"To je grad duhova. Plašim se da nikada neće uspjeti da se oporavi", rekao je Tramp.

Tokom rasprave o reakciji Bijele kuće na pandemiju virusa korona, Bajden je podsjetio da je Tramp "pozivao pristalice da piju varikinu - te da će zdravstvena kriza biti okončana do Uskrsa".

Debata u Klivlendu prva je od nekoliko koje će biti održane do predsjedničkih izbora. Debatu u Klivlendu je, prema procjenama, preko televizije i interneta pratilo oko 100 miliona ljudi.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.