Konstantin Kosačov

Provokacije grubo miješanje u unutrašnje stvari Karakasa

  • 23.02.2019. 21:59

Predsjednik Međunarodnog komiteta Savjeta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da provokacije u Venecueli u vezi sa navodnom isporukom humanitarne pomoći predstavljaju grubo miješanje u unutrašnje poslove te zemlje.

"Pažljivo pratimo razvoj situacije. Bilo je očigledno da će danas biti provokacija sa ciljem da se stvori iluzija o sukobu despotskog režima sa slobodnim građanima. I te provokacije nisu ništa drugo nego beskrupulozno miješanje u odnose vlasti i javnosti u Venecueli", rekao je Kosačov. 

On kaže da su ti odnosi isključivi suverenitet Venecuele i njenog naroda i da drugačije ne može biti, prenosi "Sputnjik". 

"I taj suverenitet se stvara voljom naroda Venecuele, makar on sada bio i podijeljen na grupe. On se, međutim, ni pod kakvim okolnostima ne može stvarati, niti uređivati spolja, bilo da je riječ o SAD, ili o teritoriji američkih satelita", rekao je Kosačov. 

On je ranije rekao da Rusija ne isključuje mogućnost provokacija pod maskom nedozvoljenih isporuka humanitarne pomoći Venecueli, koje bi poslužile kao izgovor da se protiv Karakasa preduzme vojna agresija. 

Venecuelanska opozicija 23. februara pokušava da dopremi humanitarnu pomoć iz SAD, pri čemu predsjednik države Nikolas Maduro kategorički odbija da primi tu pomoć, smatrajući da je ona izgovor za provokiranje sukoba. 

Maduro je krajem sedmice naredio zatvaranje granice sa Brazilom, a juče je potpredsjednik Delsi Rodriges naredila privremeno zatvaranje tri mosta koja povezuju Venecuelu i Kolumbiju. 

Rodrigesova je ranije podsjetila da se u okvirima međunarodnog humanitarnog prava humanitarna pomoć isporučuje u slučaju prirodnih katastrofa, oružanih sukoba i rata. 

Ona je navela da tvrdnje o humanitarnoj krizi u Venecueli treba da opravdaju invaziju na tu zemlju, ali da narod to neće dozvoliti.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок