Vlada osuđuje nasilje

Protesti u Kataloniji: Vlada Španije osudila sukobe, pohvalila policiju

08:40, 16.10.2019.
Izvor: Blic
Vlada Španije osudila je nasilje tokom protesta katalonskih separatista u Barseloni i drugim gradovima Katalonije, navodeći da joj je cilj bio i ostao da garantuje bezbjednost u regionu.

"Manjina pokušava da izazove nasilje na ulicama katalonskih gradova", navodi se u saopštenju vlade i ističe koordinacija regionalne i nacionalne policije.

Nasilni sukobi demonstranata i policije u Barseloni izbili su drugo veče zaredom, a u Španiji je pokrenuta istraga o grupi Demokratski cunami koja je organizovala proteste zbog osuđujućih presuda liderima katalonskih separatista.

Sukobi su izbili u ponedjeljak, a protesti su pokrenuti pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne. Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Hunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova radi organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.