Ispred Vrhovnog suda SAD

Protesti u Americi zbog kontroverznih zakona o abortusu

  • 21.05.2019. 22:22

Stotine aktivista za pravo abortusa, uključujući demokrate koji su se prijavili za kandidaturu na predsjedničkim izborima u SAD, protestovali su danas ispred zgrade Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu zbog novih ograničenja abortusa koja su izglasana u osam američkih saveznih država.

Cilj mnogih ograničenja, koja su podržala većinsko republikanska pravna tijela, jeste da se suprotstavi takozvanoj odluci "Rou protiv Vejda" iz 1973. godine, kojom je ustanovljeno pravo žene da prekine trudnoću. 

Senator demokrata Ejmi Klobučar rekla je da se neće dozvoliti "vraćanje države unazad", dok je senator Kori Buker pozvao masu da "probudi više muškaraca da se pridruže borbi". 

Guverner Misurija Majk Parson trebalo bi da ove sedmice potpiše zakon, kojim se ženama zabranjuje abortus nakon osme sedmice trudnoće, samo nekoliko dana nakon što je u Alabami na snagu stupio najstroži zakon o abortusu u SAD. 

Portparol Kancelarija UN za ljudska prava Ravina Šamsadani pozvala je ranije danas vlasti SAD da ženama osiguraju pristup bezbjednim abortusima. 

Ona je rekla Rojtersovoj televiziji u Ženevi da zabrane abortusa vode rizičnim protivzakonitim pobačajima koji mogu da ugroze život žene. 

"Veoma smo zabrinuti zbog toga što je nekoliko američkih saveznih država usvojilo zakon kojim se ženama ograničava pristup bezbjednom abortusu, uključujući usvajanje krivičnih kazni za te žene i službe za vršenje abortusa", istakla je Šamsadanijeva.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник