Prvi slučaj takve vrste

Pronađen paketić marihuane u nosu mladića nakon što ga je prokrijumčario

12:42, 01.11.2019.
Izvor: Srpskainfo.com
Paketić marihuane izvađen je iz nosa muškarca iz Australije 18 godina nakon što ga je prokrijumčario u zatvor. Ljekari su ovaj slučaj opisali kao prvi slučaj takve vrste.

Prema riječima tima koji je o slučaju izvještavao u Britiš Medikal Žurnal, muškarac je od svoje djevojke koja ga je posjetila u zatvoru primio marihuanu umotanu u balon.

Stavio je paketić u desnu nosnicu kako bi izbjegao da ga stražari otkriju, ali kasnije je nije mogao izvući, jer je paket ubacio dublje u šupljinu. Iako je patio od hronične infekcije sinusa i simptoma začepljenja nosa, muškarac je vjerovao da je ušmrkao paketić.

Tokom narednih 18 godina, paket se razvio u rinolit, kamen koji se formira oko stranog tijela u nosnoj šupljini kroz sporo odlaganje soli kalcijuma i magnezijuma. Rinolit je uklonjen iz nosa ovog muškarca pod opštom anestezijom, a naknadno istraživanje otkrilo je da sadrži “gumenu kapsulu koja sadrži degeneriranu biljnu materiju”.

– Nakon praćenja i specifičnog ispitivanja pacijent se uspio prisjetiti incidenta koji se desio 18 godina prije, dok je bio u zatvoru. Bio je nesvjestan prisustva paketa sve dok mu nije predstavljen neobičan izvještaj iz histopatologije – navodi se u izvještaju, prenosi Klix.

Tri mjeseca nakon uklanjanja neočekivanog stranog tijela muškarac je kazao da se potpuno riješio neugodnosti u nosu. Napomenuli su da se većina slučajeva krijumčarenja droge u zatvorima vrši gutanjem paketa.