Prokletstvo Kenedija: Nasilne smrti skraćuju najpoznatiju lozu

22:29, 03.04.2020.
Izvor: ATV
Thumbnail
Rane smrti članova najpoznatije američke porodice Kenedi i dalje su jedan od najpraćenijih slučajeva jer su njihovi životi tragično završavali ubistvima, samoubistvima, automobilskim i avio nesrećama.

Najpoznatiji i najomiljeniji američki predsjednik Džon F. Kenedi je ujedno prvi i posljednji katolički predsjednik SAD-a koji je ubijen u atentatu 1963 u posjeti Dalasu. Imao je svega 46 godina ali i prije i poslije njegove smrti porodicu Kenedi pratile su smrtne tragedije.

Josef P. Kenedi Mlađi bio je stariji brat JFK-a i poručnik Ratne mornarice. Ubijen je 1944. godine za vrijeme Drugog svjetskog rata. Imao je 29. godina i od tada počinje tragedija Kenedijevih.

Nakon četiri godine najmlađa sestra JFK-a, Ketlin Kenedi strada zajedno sa svojim suptugom Lordom Hartingtonom u avionskoj nesreći.

Nedugo nakon toga Džon Kenedi stupa u brak sa budućom Prvom damom, Džeklin Kenedi 1953. godine. Iste te godine, 23. avgusta dobijaju kćerku Arabel Kennedy koja zbog urođenih problema sa srcem umire istog tog dana.

Kenedijevi ulaze u bračnu krizu do 1957. godine kada dobijaju kćerku Karolajn i koja je jedina njihova živa nasljednica.

Tri godine kasnije dobijaju još jedno dijete, Džona F. Kenedija Mlađeg koji je nadživio očevu smrt ali zajedno sa svojom porodicom strada 1999. godine u avionskoj nesreći gdje je sam pilotirao.

Zbog katoličkih a i porodičnih običaja da imaju velike porodice kakvu je imao i sam JFK, 1963. godine dobija četvrto dijete Patrika. Ali kao i njegova sestra, poživio je svega 39 sati. Dok je Amerika bila u šoku zbog predsjednikove tragedije, smrt njegovog posljednjeg djeteta biće ubrzo zaboravljena nakon njegovog ubistva tri mjeseca kasnije.

Najmlađi predsjednikov brat Robert Kenedi koji se takođe bavio politikom, nakon atentata na JFK-a dobija veliku pažnju i postaje velika opasnost za druge kandidate u trci za predsjednika Amerike 1968. godine. Nakon pobjede nad najvećim protivkandidatom postaje skoro sigurno da će mjesto predsjednika zauzeti još jedan od Kenedijevih.

Nažalost, 5. juna poslije ponoći Robert je smrtonosno ranjen od mladog Palestinca zbog podrške Izraelu pojedinih ljudi iz njegovog kabineta. Preminuo je sljedeći dan. Očajna Džeklin je tada izjavila “Uspjeli ste, ubili ste sve Kenedije”.

Ali ni tu se ne zaustavlja tragedija, sin Roberta Kenedija, David Kenedi nakon očevog ubistva pada u depresiju i nosi se sa problemom ovisnosti o heroinu da bi 1984. godine izvršio samoubistvo predoziranjem. Njegov brat Majkl u decembru 1997. godine gine u skijaškoj nesreći.

Unuka Roberta F. Kenedija, preminula je 2019. godine, a sumnjalo se na predoziranje. Imala je samo 22 godine.

Druga praunuka Roberta F. Kenedija, Maeve Kenedi pronađena jutros je mrtva zajedno sa svojim sinom Gideonom, nakon što su američke vlasti tragale za njima poslije brodoloma koji su doživjeli.

Kenedijevi su i njihovo “prokletstvo” najintrigantnija američka priča posljednjih 50 godina.