Potiče iz Tebe

Progovorila mumija stara 3.000 godina

  • 25.01.2020. 08:56

Mumija nazvana Nesjamun potiče iz Tebe i pripadala je svešteniku koji je živio u doba vladavine faraona Ramzesa XI. Ovaj sveštenik je svoje dužnosti obavljao u kompleksu hramova u Karnaku.

Spoj glasova E i A

Naučnici su glas davno preminulog sveštenika rekonstruisali tako što su pomoću trodimenzionalnog štampača odštampali njegove glasne žice, koje su bile očuvane zahvaljujući mumificiranju. Njihov rad je objavljen na otvorenom naučnom portalu Sajentifik riports, zajedno sa snimkom glasa drevnog sveštenika.

- Ovo je prvi uspješan pokušaj da se vještački reprodukuje glas preminule osobe. Projekat nam je dao jedinstvenu priliku da čujemo zvuk nekoga ko je odavno mrtav - rekla je Džoan Flečer, profesorka arheologije na univerzitetu u Jorku i koautor studije.

Naučnici vjeruju da je Nesjamun živio oko 1.100 godina pre Hrista.

Poruka na sarkofagu

- Ispunili smo želju ovog sveštenika da se njegov glas čuje i poslije smrti. Ta poruka je bila napisana na sarkofagu u kome se nalazilo njegovo mumificirano telo.

Zasad su naučnici uspjeli da reprodukuju jedan zvuk koji liči na dugačak spoj slova E i A. - Zvuk koji se čuje proizvode njegove glasne žice iz položaja u kom leži u sarkofagu - kaže Dejvid Hauard, stručnjak za govor s londonskog univerziteta Rojal Holovej.