Marija Zaharova

Progon Asanža primjer kršenja ljudskih prava 

  • 05.06.2019. 16:45

Krivično gonjenje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža predstavlja čist primjer politike dvostrukih aršina, koju Zapad sprovodi na polju ljudskih prava, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da je Asanžov slučaj primjer dvostrukih aršina, kada države koje vole da drugima drže lekcije o svemu vezanom za ljudska prava odjednom počnu da zaboravljaju sve to, u svrhu sopstvenih interesa. 

Zaharova je istakla da je hapšenje Asanža kršenje prava slobode medija, kao i osnovnih ljudskih prava i sloboda, javio je TASS. 

"Na raznim forumima o ljudskim pravima u posljednjih nekoliko godina, ruski predstavnici su svojim kolegama skrenuli pažnju na situaciju u vezi sa Asanžom, pozivajući odgovarajuće države da se ponašaju u skladu sa svojim međunarodnim obavezama na polju ljudskih prava", naglasila je Zaharova. 

Asanž je osnovao "Vikiliks" 2006. godine, kako bi objavio povjerljive podatke o aktivnostima vlasti velikog broja zemalja, uključujući SAD. 

Nakon optužbi za silovanje i prijetnje od izručenja Švedskoj, Asanž je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine. 

On je uhapšen u aprilu zbog kršenja pravila kaucije, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil. 

Asanž je zbog kršenja pravila kaucije osuđen na 50 sedmica zatvora, a u toku je razmatranje zahtjeva Vašingtona za Asanžovo izručenje Americi.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)