Kraljevska švedska akademija poslala jasnu poruku

Priština najavila protest zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade Handkeu

  • 13.10.2019. 12:44

Kosovski režiser, Ben Apoloni izjavio je da će se u ponedjeljak isped Švedske ambasade u Prištini održati protest u cilju povlačenja odluke o dodjeli Nobelove nagrade za književnost 2019. kniževniku Peteru Handkeu.

U Prištini je Handke predstavljen i viđen kao "obožavalac Slobodana Miloševića", "podržavalac balkanskog kasapina", o čemu se već danima može čitati na društvenim mrežama, u kosovskim medijima, uključujući i karikature, a ima i kosovskih zvaničnika koji na taj način javno izražavaju ovaj stav.

Kosovska ambasadorka u Americi Vljora Ćitaku izjavila je da je "Komitet za dodjelu Nobelove nagrade odlučio je da nagradi Petera Handkea - čovjeka koji je glorifikovao Miloševića poznatog kao "Balkanski kasapin" i podržavao njegov genocidni režim".

Handke je sa druge strane, u široj srpskoj javnosti, viđen kao jedan od rijetkih svjetski poznatih zapadnoevropskih intelektualaca koji javno podržava Srbe, a prije svega kao neko ko se snažno protivio bombardovanju Srbije 1999, kada je iz protesta vratio njemačku književnu nagradu "Georg-Bihner", tada u vrijednosti od 10.000 njemačkih maraka.

U kratkom tonskom intervjuu za RTS, na pitanje kako se osjeća nakon dobijanja Nobelove nagrade, kazao je:

"Dirnut sam, bio sam dirnut i zadovoljan sam, to je moje osjećanje, dok je na pitanje da li je očekivao nagradu, kazao: 

"Ne, zaista ne. Zbog Jugoslavije, vi ste krivi, da li me razumijete?".

Javnosti u Srbiji poručio je da nema drugu poruku osim da popiju čašu vina s njim, te da će doći u Beograd ponovo u novembru, nakon posjete ovog marta.

Na zapadu nisu imali mnogo razumijevanja za Handkeove simpatije prema Srbima, a posebno mu je zamjereno to što je 1996. godine posjetio Radovana Karadžića na Palama, a 2006. i grob Slobodana Miloševića.