Princ Filip Karađorđević u Parizu na vjenčanju Napoleona i Habsburga

  • 19.10.2019. 17:18

Ova subota, istorijski je dan za sve ljubitelje kraljevskih vjenčanja. Carska kuća Francuske i kuća Habsburg ponovo su se ujedinile pošto se nasljednik Napoleona Bonaparte oženio unukom posljednjeg austrougarskog cara.

Posljednji put kada se pretendent na carski presto Francuske vjenčao, bio je to 1949. godine, prije tačno 70 godina. Tog dana oženio se princ Luis Napoleon, a danas se vjenčao njegov unuk, sadašnji šef carskog doma Francuske, princ Žan Kristof Napoleon, koji je oženio unuku posljednjeg autrougarskog cara groficu Olimpiu Arko-Zinneberg.

Ovaj carski brak je još više simboličan, jer ujedinjuje nasljednika Napoleona Bonapartea i potomka posljednjeg austrougarskog cara – brak koji podsjeća na Napoleona i njegovu drugu ženu, Meri-Louis od Austrije.

Ceremonija vjenčanja održana je u Palati invalida u centru Pariza, kompleksu građevina koji je izgrađen po nalogu Luja XIV i gjde se nalazi Napoleonova grobnica. Sljedbenici pokreta bonapartista u Francuskoj vide mladog princa Napoleona kao svojevrsnog francuskog heroja, u vremenu kada zemlja gubi vjeru u moderne političare.

Princ Luis Napoleon je nedavno izjavio da osjeća duboku posvećenost i dužnost prema Francuskoj, kao i da žudi da ispoštuje nasljeđe svojih predaka.

Napoleonov jedini sin umro je mlad, ostavivši jedinog nasljednika Napoleona III, koji je vladao Francuskom između do 1870. godine i on je pradeda današnjeg mladoženje princa Luisa Napoleona.

Na raskošnom Carskom vjenčanju u Parizu, i Srbija ima svoje predstavnike, među brojnim predstavnicima evropske aristokratije i kraljevskih porodica nalaze se i princ Filip i princeza Danica Karađorđević koji su bliski prijatelji sa mladencima, a Napoleonov i Karađorđev nasljednik, kako saznajemo, žive i rade u neposrednoj blizini u istom djelu Londona. Princeza Olimpia je čak i u rodbinskim odnosima sa princem Filipom preko njegove majke, princeze Marije de Glorie, koja je tetka mladoj princezi Olimpii.

U pratnji srpskog princa Filipa pored supruge Danice nalaze se i njegova majka princeza Marija de Gloria od Orleana i Breganse kao i sestre grofice Luna i Sol. Za izgled srpske princeze Danice na današnjem Carskom vjenčanju pobrinula se slavna srpska kreatorka Roksanda Ilinčić.

"Veoma sam srećan što sam danas ovde sa svojom suprugom Danicom i što je kroz naše prisustvo ovom istorijskom događaju prisutna i naša Srbija. Mi smo mala zemlja, ali zemlja impozantne istorije koja nas umnogome vezuje i za samu Francusku. Mogu da kažem da ćemo se mi, predstavnici mlađe generacije kojima pripada budućnost ovog svijeta, truditi da svojim prijateljstvima i poštovanjem gradimo jednu svjetliju budućnost u odnosima naših zemalja, Evrope i svijeta uopšte", izjavio je medijima princ Filip.

On je istakao da on i supruga imaju divne prijateljske odnose da mladencima i da se često viđaju u Londonu.

"Čitao sam kako je prije više od 200 godina Napoleon pohvalio hrabrost i vojničku sposobnost mog pretka srpskog Vožda Karađorđa koji je osnivač dinastije Karađorđevića. Kada sam to pročitao shvatio sam da Napoleon nije bio samo veliki vojskovođa, već je bio i mudar i iskren čovjek", rekao je kroz osmijeh srpski Princ

Napoleon hvalio Karađorđa

Postoje navodi da je na svom osvajačkom putu, nakon bitke kod Apsena u blizini Beča, 22. maja 1809. godine, Napoleon svojim vojnicima pričao o jednom vojskovođi sa Balkana koji se sa svojim seljacima bori protiv svemoćnog Osmanlijskog carstva.

"Lako je meni biti veliki sa našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je okupivši oko sebe svoje čobane, uspio bez oružja i samo trešnjevim topovima, da potrese temelje svemoćnog Osmanlijskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod. To je Karađorđe, njemu pripada slava najvećeg vojskovođe!", rekao je tada Napoleon.

(Argumenti)

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)