Član Radne grupe za izmjenu Ustava

Prilepin: Zauvijek propisati nedjeljivost teritorije zemlje

  • 14.02.2020. 22:24

Treba propisati jednom zauvijek nedjeljivost teritorije Rusije, istakao je ruski pisac Zahar Prilepin, koji je član Radne grupe za izmjenu Ustava.

"Ona može uvećavati svoj prostor, ali smanjivati ne može, jer nijedna zemlja na svijetu u posljednjih pola vijeka nije doživjela toliko tragičnih gubitaka", rekao je Prilepin za portal "Vzgljad", komentarišući inicijativu amandmana na Ustav, kojim će se zabraniti otuđivanje teritorije Rusije.

Prilepin je istakao da je za ruski narod, koji je preživio raspad SSSR-a i suočavao se sa stalnim civilnim i vojnim sukobima na rubovima imperije, važno propisati da nijedna kako strana, tako ni domaća ličnost ne pokrene pitanje ili ideju o mogućem rasparčavanju teritorije Rusije.

Prilepin, koji je i lider partije Za istinu, smatra da stanovnici SSSR-a nikad ne bi pristali na njegov raspad.

"Međutim, zbog tragične greške, zločina iz 1991. godine, mi smo izgubili ogromne teritorije. Zato želimo jednom i zauvijek da izbjegnemo takvu mogućnost", dodao je on.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin juče je na sastanku sa radnom grupom za izradu amandmana na Ustav saopštio da mu se dopada ideja glumca i režisera Vladimira Maškova da se Ustavom zabrani otuđivanje teritorije zemlje.

Maškov je izjavio ranije da se plaši pokušaja nekih država da se Rusiji oduzmu Kurili, Krim i Kalinjingrad.

Тагови: