SAD

Pričao da je virus korona histerija pa preminuo nakon što se zarazio

  • 06.04.2020. 10:00

Pastor Landon Spradlin, koji je rekao da je korona virus histerija i otišao u Nju Orleans da propovijeda za vrijeme Mardi Grasa, umro je mjesec dana kasnije.

Supruga i četiri kćerke te sin preminulog pastora kažu da se nadaju se da će održati veliku ceremoniju u njegovu čast.

Zasad su mogli napraviti samo sahranu na kojoj je bilo samo četvoro ili petoro ljudi, uključujući blues-gitarista koji je svirao na groblju.

Prije nešto više od mjesec dana pastor Spradlin, koji je imao 66 godina, vozio se sa suprugom Džin od njihove kuće u Virdžiniji do 1.500 kilometara udaljenog mjesta na kojem se održava Mardi Gras, piše BBC.

Govorio je da namjerava spasiti duše nekih od stotina hiljada ljudi koji pohode taj festival.

Pridružile su mu se dvije njegove kćerke koje su došle iz Teksasa.

"Njegova misija je bila da ide u pabove, klubove i barove, svirati bluz i povezivati ​​se s muzičarima i samo im reći da ih Isus voli", kaže 28-godišnja Džesi Spradlin.

Na Mardi Grasu porodični bend svirao je na Džekson Skveru u Nju Orleansu, trgu punom ljudi, a danas iz pastorove porodice kažu da su bili nesvjesni prijetnje zaraze.

"Ne sjećam se čak ni da smo razgovarali o virusu", kaže Naomi Spradlin (26).

Iako je prošlo više od mjesec dana od prvog slučaja korona virusa u SAD-u, Mardi Gras je nastavio prema planu.

Pastor Spradlin bio je jedan od onih koji su se razboljeli, ali je test pokazao da je negativan na Covid-19. Čak i dok je bio bolestan, na društvenim mrežama je objavljivao da je virus histerija.

Spradlin je 13. marta podijelio je na Facebooku lažnu vijest u kojoj se upoređuje smrt od svinjskog gripa i smrt od korona virusa.

Rekao je da su mediji prema Baraku Obami i Donaldu Trampu postupali vrlo različito i da je sve politički motivisana zavjera s ciljem da našteti predsjedniku Trampu.

Pastorov sin misli da je njegov otac bio pod uticajem izborne godine.

"Želim reći iskreno, tata nije mislio da je to prevara, znao je da je to pravi virus", kaže Landon Isak.

"On je tu objavu na Facebook stavio jer je bio frustriran što mediji šire strah kao glavni način komunikacije", dodaje pastorov sin.

Međutim, sredinom marta zdravlje pastora Spradlina naglo je postajalo sve gore. On i njegova supruga odlučili su da se voze drugim putem od Nju Orleansa do njihovog doma u Virdžiniji.

Umro od korona virusa

"Razgovarao sam s njim pet minuta prije nego što se srušio u Sjevernoj Karolini", kaže Landon Isak. Dodao je da je njegovom ocu disanje postajalo sve gore.

Pastor Spradlin prevezen je u bolnicu u Sjevernoj Karolini gdje su otkrili da ima razvijenu upalu pluća u oba plućna krila, a novi je test pokazao da je pozitivan na korona virus.

Nakon osam dana na intenzivnoj njezi pastor je umro.

Majka je završila u samoizolaciji. Danima su sin Landon i njegove četiri sestre morali da komuniciraju s majkom Džin kroz staklena vrata njenog doma. 

"Nikad nismo mislili da će nam otac zbog toga umrijeti. Ali on nije bio tip osobe koja bi samo živjela u strahu i pustila da ga liši radosti života koji je vodio", rekla je pastorova kćerka Džesi Spradlin.

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина