Sergej Lavrov  

Previše je "slučajnosti" uoči značajnih događaja

  • 02.12.2018. 17:34

Predsjednik Rusije Vladimir Putin bukvalno je nacrtao lideru Francuske Emanuelu Makronu i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel šta se desilo u Kerčkom moreuzu, rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Mislim da nisu mogli da ne čuju stav Rusije. Predsjednik je bukvalno nacrtao kako se sve desilo, kako je to bila unaprijed smišljena provokacija i kako su pokušali da je realizuju", rekao je Lavrov u intervjuu televiziji "Rusija 1".

On je naglasio da su ruski graničari krajnje profesionalno ispunili svoje obaveze, "pokušavajući da spriječe neželjeni incident". 

Po riječima ministra, na ukrajinskim brodovima je pronađeno naređenje rukovodstva, u kojem se govorilo da treba krišom ući u neutralne vode, a zatim se probiti ispod Krimskog mosta kroz Kerčki moreuz.

"Predsjednik Rusije je lično o tome govorio svojim sagovornicima. Nisam čuo od njih bilo kakvu reakciju koja bi bila zasnovana na drugačijim činjenicama", dodao je Lavrov.

Ovo je potvrdio televiziji i pomoćnik ruskog lidera Јurij Ušakov, koji je saopštio da je Putin bukvalno "crtao skicu, pokazujući kako su se ponašali ukrajinski vojnici".

Lavrov nije isključio da je provokacija u Kerčkom moreuzu mogla biti povezana sa predstojećim sastankom Putina i američkog lidera Donalda Trampa.

"Nisam pristalica teorija zavjere i svih konspirativnih izmišljotina, ali u posljednje vrijeme desilo se previše slučajnosti. Uoči značajnih događaja iznenada se dešavaju neke provokacije", rekao je Lavrov.

On je ukazao da se to dalje koristi za vršenje pritisaka, pored sankcija.