Problemi sa sankcijama

Preventivni planovi u Venecueli: Maduro sklanja tone zlata

  • 01.03.2019. 07:59

Najmanje osam tona zlata sklonjeno je iz sefova Venecuelanske centralne banke prošle sedmice, u očajničkom pokušaju predsjednika Nikolasa Madura da prikupi sredstva usred oštrih sankcija, prenose agencije.

"Zlato je prevezeno vladinim vozilima između prošle srijede i petka, kad u banci nije bilo redovnih članova osiguranja", rekao je Anhel Alvarado, član finansijske komisije venecuelanskog parlamenta i opozicione stranke Okruglog stola demokratske unije (MUD). 

On je istakao da je plan vlade da zlato ilegalno proda u inozemstvu. Alvarado i tri neimenovana izvora iz vlade Venecuele nisu rekli gdje Centralna banka šalje zlato, ali su istakli da se operacija dogodila kad je šef glavne venecuelanske finansijske institucije, Kaliksto Ortega, bio na putu u inostranstvu.

Iz Centralne banke nisu komentirali ove tvrdnje. 

Prošle godine su 23 tone zlata iz rudnika transportirane avionom iz Venecuele u Istanbul. Centralna banka kupila je dijelove tog zlata iz rudnika na jugu Venecuele i izvezla ih u Tursku i druge zemlje, kako bi finansirala kupovinu osnovnih životnih namirnica, s obzirom na to da su velike nestašice u zemlji. 

Kako se navodi, 2018. je iz sefova Centralne banke također uklonjeno  20 tona monetarnog zlata. Od toga je preostalo 140 tona, što je najniži nivo za 75 godina. 

Investiciona firma “Nur kapital” iz Abu Dabija saopštila je 1. februara kako je 21. januara kupila tri tone zlata od venecuelanske Centralne banke i da neće više kupovati  dok se situacija u ovoj južnoameričkoj zemlji ne stabilizira. 

Madurova vlada želi da vrati 31 tonu zlata iz sefova Banke Engleske, plašeći se da će ostati zarobljeni u međunarodnim sankcijama. Ministar vanjskih poslova Venecuele Horhe Areaza rekao je jučer kako je Banka Engleske blokirala vladina sredstva.

Madurova vlada se okrenula prodaji zlata uslijed sankcija i sveobuhvatnog kolapsa zemlje. Sjedinjene Američke Države, koje podržavaju Madurovog rivala Huana Gvajda, upozorile su bankare da ne trguju venecuelanskim zlatom.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана