Poništen sporazum EU i SAD

Prenosom podataka u Ameriku Vašington može da špijunira lične podatke

  • 16.07.2020. 14:49

Evropski sud pravde saopštio je danas da je nevažeći sporazum EU i SAD o prenosu podataka u Ameriku jer Vašington može da špijunira lične podatke.

"Jasno je da SAD moraju da izvrše ozbiljne promjene u svojim regulativama o špijuniranju ukoliko američke kompanije žele i dalje da imaju veliku ulogu na tržištu EU", rekao je austrijski aktivista Maks Šrems, čije su pritužbe o načinu na koji "Fejsbuk" postupa sa njegovim podacima dovele do odluke nakon višegodišnje pravne procedure.

On je prvu tužbu podnio 2013. godine, kada je bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Edvard Snouden objavio da američke vlasti špijuniraju podatke i komunikacije ljudi na internetu.

Tada je objelodanjeno i na koji način "Fejsbuk" daje pristup američkim bezbjednosnim agencijama za pregled ličnih podataka Evropljana.

Analitičari navode da će odluka suda unijeti komplikacije u poslovanje oko 5.000 kompanija, a moglo bi biti potrebno i odobrenje regulatora za svaki prenos podataka kako bi se obezbijedilo da lični podaci Evropljana ostanu zaštićeni.

Više se ne može jednostavno predvidjeti da će tehnološke kompanije poput "Fejsbuka" na adekvatan način zaštititi privatnost podataka evropskih korisnika kada te informacije odu u SAD.

Amerika i EU će morati da postignu novi sporazum koji garantuje da su podaci Evropljana zaštićeni u SAD kao i u Evropi.

Aktivisti pokreta za zaštitu privatnosti pozdravili su odluku suda kao veliku pobjedu dok su poslovne grupacije izrazile zabrinutost zbog potencijalnih problema u trgovini, zavisno od načina sprovođenja presude.

Kompanije poput "Fejsbuka" rutinski prebacuju slične podatke između svojih servera širom svijeta.