Šinzo Abe

Premijer Japana proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa

  • 07.04.2020. 12:49

Premijer Japana Šinzo Abe proglasio je vanredno stanje u ovoj državi koje bi trebalo trajati mjesec, tačnije, do 6. maja.

CNN piše da se ova odluka odnosi na sedam japanskih pokrajina koje su pogođene koronavirusom, uključujući Tokio u kojem je samo jučer broj zaraženih prešao hiljadu.

U Japanu je trenutno 3.906 osoba zaraženo, a 92 je umrlo od koronavirusa i nije riječ o velikom broju ukoliko se uzme u obzir broj stanovnika u ovoj državi (126,8 miliona), ali i podaci o zaraženim osobama u drugim zemljama.

Ipak, pritisak na japansku vladu jača kako se zaraza širi, posebno u glavnom gradu.

Prema zakonu revidiranom u martu koji se odnosi na koronavirus, premijer može proglasiti vanredno stanje ako bolest predstavlja "ozbiljnu opasnost" za živote i ako bi njeno brzo širenje moglo imati veliki uticaj na ekonomiju.

Vanredno stanje omogućava guvernerima u teško pogođenim regijama da pozovu ljude da ostanu kući, a kompanije na zatvaranje. Međutim, te mjere prema japanskim propisima nisu striktno obavezujuće, već se više oslanjaju na međusobnu kontrolu građana i poštovanje vlasti.