Moskovska patrijaršija

Prekid odnosa sa Carigradskom patrijaršijom zbog Ukrajinske crkve

  • 08.09.2018. 17:04

Moskovska patrijaršija će prekinuti odnose sa Carigradskom patrijaršijom u slučaju da podari autokefalnost Ukrajinskoj crkvi, izjavio je danas predstavnik Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion.

"Kada se na tako grub i ciničan način miješaju u poslove pomjesne pravoslavne crkve, ne samo što dovode situaciju u ćorsokak nego prijete i raskolom čitavog svjetskog pravoslavlja...Kanonska crkva tu autokefalnost neće prihvatiti. Mi u Ruskoj crkvi tu autokefalnost ne priznajemo. Neće nam preostati ništa drugo nego da prekinemo odnose sa Carigradom", rekao je mitropolit Ilarion za televizijski kanal "Rusija 24". 

Prema njegovim rečima, Carigradska patrijaršija svojim posljednjim dejstvima "suštinski postavlja sebe izvan onoga što se naziva `kanonsko polje` - izvan pravnog polja vaseljenskog pravoslavlja".

Moskovska patrijaršija smatra da su iscrpljena sva sredstva crkvene diplomatije u odnosima sa Carigradskom patrijaršijom, prenosi "Sputnjik". 

"Po svemu sudeći, sredstva crkvene diplomatije su danas iscrpljena", rekao je mitropolit Ilarion, ocjenjujući da je to što je carigradski patrijarh Vartolomej imenovao dvojicu svojih predstavnika u Ukrajini "podlo i vjerolomno". 

Carigradska patrijaršija juče je saopštila da je, "u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini", imenovala svoje predstavnike u Kijevu - arhiepiskopa pamfilijskog Danila iz SAD i episkopa edmontonskog Ilariona iz Kanade.  

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија