Ministri finansija evrozone

Pozvali Rim da promijeni plan budžeta za narednu godinu

  • 05.11.2018. 21:29

Ministri finansija evrozone pozvali su Italiju da promijeni plan budžeta za narednu godinu prije sljedeće sedmice, kada ističe rok koji je dat Rimu da to učini.

Neimenovani italijanski zvaničnik podsjetio je da je italijanski ministar finansija Đovani Tria izjavio da nastoji postići kompromis, ali i naglasio da Rim ne razmišlja o promjeni plana trošenja. 

Ministri su o italijanskom budžetu razgovarali na mjesečnom sastanku, nakon što je 23. oktobra Evropska komisija odbila plan Rima, uz objašnjenje da predstavlja kršenje pravila EU bez presedana. 

Plan krši pravila EU zbog toga što predviđa povećanje strukturalnog deficita Italije za 0,8 odsto, umjesto smanjenja od 0,6 odsto u odnosu na bruto domaćeg proizvoda. 

"Ulog je naša zajednička valuta", izjavio je francuski ministar finansija Bruno le Mer i dodao da je saglasan sa stavom EU o tome da budžet Italije krši zakone Unije. 

Neimenovani zvaničnik EU rekao je da ministri drugih zemalja podržavaju viđenje Le Mera i da su pozvali Italiju da promijeni plan. 

Italija je za promjenu plana budžeta dobila rok do 13. novembra, ali su lideri koalicione Vlade u Rimu odbacili mogućnost bilo kakvih promjena, navodeći da su Italiji za brz razvoj u 2019. godini potrebne veće pozajmice.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.