Poznati demonstrant s Kapitola želi svjedočiti protiv Trampa

  • 30.01.2021. 20:17

Demonstrant (‘QAnonov šaman’) koji je upao na američki Kapitol kaže da ga je bivši predsjenik Donald Tramp "izdao" jer ga nije pomilovao i spreman je sljedeći mjesec svjedočiti protiv njega na suđenju za opoziv, rekao je njegov advokat.

Džejkob Čensli iz Arizone – koji je učestvovao u pobuni 6. januara, lica premazana bojom, gol do pojasa, s krznenom kapom s rogovima – bio je "silno obuzet Trampom", rekao je Čenslijev advokat Albert Vatkins, prenosi Hina.

No, ta je odanost završila zajedno s Trampovim mandatom kada je bivši predsjednik napustio Bijelu kuću ne odobrivši pomilovanje Čensliju i drugima koji su učestvovali u neredima.

"Osjećao je kao da ga je predsjednik izdao", rekao je Vatkins.

Čensli i najmanje još četvero ljudi koji se zbog učestvovanja a u neredima suočavaju sa saveznim optužbama sugerisali su da su dobili naredbe od Trampa.

Optužnice za upad

Optužbe protiv Čenslija uključuju građanski nered, ometanje službenog postupka, remećenje reda i proteste u zgradi Kapitola te druge tačke optužnice.

Kad su protestanti 6. januara upali u američki Kongres, dok su zakonodavci potvrđivali glasove na Izbornom kolegiju kojima je Džo Bajden postao predsjednik, Čensli je sjeo u stolicu potpredsjednika Majka Pensa.

Vlasti su rekle da je Čensli ostavio bilješku: "Samo je pitanje vremena, pravda dolazi."

Čensli, koji sebe naziva “QAnonovim šamanom” a stalno je bio prisutan na Trampovim skupovima, rekao je istražiocima da je na Kapitol došao "na zahtjev predsjednika da svi" domoljubi "dođu u DC 6. januara", prema sudskom spisu.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм