Izvršio samoubistvo

Poznat uzrok smrti tehnološkog mogula Džona Mekafija

  • 29.06.2021. 13:13

Obdukcija tijela tvorca prvog anti-virus programa Džona Mekafija pokazala je da je on izvršio samoubistvo u svojoj ćeliji u španskom zatvoru, prenose lokalni mediji pozivajući se na anonimne izvore povezane sa postupkom.

Portparol katalonskog pravosuđa, koji je nadležan za obdukciju, nije imao informacije u vezi sa izveštajem, prenio je "Dejli mejl".

Zatvorski čuvari pronašli su Makafija obješenog u ćeliji, a njegova udovica Dženis je zatražila detaljnu istragu, navodeći da njen muž nije djelovao suicidalno kad su poslkednji put pričali.

Neimenovani izvor povezan sa istragom njegove smrti rekao je AP-u da je u njegovom džepu pronađena oproštajna poruka.

Ko je bio Džon Mekafi?

Mekafi je važio za kontroverznu ličnost u tehnološkom svijetu, a njegova kompanija stvorila je prvi komercijalni antivirus softver.

Mekafi Vajrus Sken pomogao mu je da pokrene novi vid industrije vrijedne više milijardi dolara u svijetu računara, a na kraju je prodat tehnološkom gigantu Intelu za više od 7,6 milijardi dolara (4,7 milijardi funti).

Mekafi je u oktobru 2020. godine uhapšen u Španiji kada se spremao da se ukrca na avion za Tursku.

Optužen je da četiri godine nije podnosio poreske prijave, uprkos tome što je milione zarađivao od konsultantskog rada, kripto valuta i prodaje prava na životnu priču.

Američko ministarstvo pravosuđa je tvrdilo da je Mekafi utajio porez tako što je prihode uplaćivao na bankovne račune i račune za razmjenu kriptovaluta drugih ljudi.

Takođe je optužen za prikrivanje imovine, među kojima su jahta i nekretnine.

Španski sud odobrio je njegovo izručenje Americi kako bi se suočio sa optužbama u srijedu ujutru.

Mekafi je rođen u Glosterširu u Engleskoj, a prvi put je došao u centar pažnje javnosti tokom osamdesetih godina.

On je čitavog života patio od paranoje.

Volio je žene i važio je za plejboja

Do 1987. godine Mekafi je postao vodeći svjetski stručnjak za antivirusne programe i osnovao je "McAfee Associates", pri čemu je njegov antivirusni proizvod postao instant hit. Sedam godina kasnije, prodao je svoj udio "Intelu", prikupivši oko 60 miliona funti.

Svoje novostečeno bogatstvo je potrošio na imanja na Havajima, u Arizoni, Koloradu i Novom Meksiku, kao i na stare automobile i flotu aviona. Njegov posebno ekscentričan potez bio je osnivanje škole "seks joga ašram".

Ali nakon ekonomskog kolapsa 2008. godine, Mekafi je prodao na aukciji sve svoje stvari i preselio se u centralnoameričku džunglu, gdje je kupio vilu u živopisnom Belizeu.

Očajnički želeći da pobijedi starost, ovaj sve ekscentričniji navodno bi ubrizgavao testosteron u svoju zadnjicu svake druge nedjelje. A oformio je i harem od sedam žena mnogo mlađih od njega.

(Kurir.rs/BBC/Dejli mejl)

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.