Brazil

Požari gutaju pluća svijeta

  • 21.08.2019. 13:06

Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji povećan za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usljed velikih sječa šuma.

Prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedjelju dana nakon što je predsjednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o sječi šuma.

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paola. Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena, dogodila se oko 15 časova, nakon što su jaki vjetrovi donijeli dim iz država Amazonasa i Rondonije koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara.

Najveća kišna šuma na svijetu ključna je u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Konzervatori su okrivili Bolsonara, tvrdeći da je podstakao drvosječe i poljoprivrednike da krče šumu.

U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo niži od prosječnog.

Dok više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, u državama Mato Groso i Pari je broj požara niži.

Šumski požari obično izbijaju tokom sušne sezone, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorjelo od januara do avgusta u Amazoniji. Ovo je najveći broj zabilježen od kada su počela mjerenja 2013. godine. Do prošlog četvrtka zabilježeno je više od 9.500 požara.

Prošle godine je zabilježeno 40.000 požara.

(Agenije)

Тагови: