Poslije osam i po sati borbe

Požar u Notr Damu ugašen, prve fotografije unutrašnjosti FOTO/VIDEO

  • 16.04.2019.09:56

Vatrogasne ekipe su nakon osam i po sati borbe uspjele ugasiti požar u srednjovjekovnoj katedrali Notr Dam u centru Pariza.

Portparol francuskih vatrogasaca Gabriel Plus saopštio je rano jutros da je požar u katedrali ugašen u 3.20 sati.

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je juče u 18.50 sati po lokalnom vremenu.

Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore su uspjeli spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

Prizori vatre koja uništava katedralu na adi Seni u šoku je posmatrala francuska, ali i svjetska javnost. Za svega nekoliko sati na Tviteru je objavljeno više od 1,6 miliona poruka solidarnosti.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je požar u katedrali nazvao velikom tragedijom. On je kazao kako je Notre Dam bila ponos Francuske i obećao da će katedrala biti obnovljena.

Uzrok požara predmet je pokrenute istrage, a vatrogasci sumnjaju da je do požara došlo zbog renoviranja koje je bilo u toku.

Najavljeno je da će biti pokrenuta kampanja za prikupljanje pomoći za obnovu izgorjele katedrale, a poznati širom svijeta su već počeli sa donacijama za obnovu ove Francuske svetinje.