Istraga nesreće

Požar u Notr Damu izazvala cigareta?

  • 27.06.2019. 12:33

Francuske vlasti nemaju razloga da vjeruju da je uzrok razarajućeg požara u pariskoj katedrali Notr Dam kriminalna aktivnost i istražuju mogućnost da je vatru izazvao nemar, pokazuju preliminarni rezultati istrage.

Mogući su drugi razlozi izbijanja požara, kao što je kvar električne instalacije u katedrali ili loše ugašena cigareta, dodalo je parisko tužilaštvo koje je istragu poverilo grupi od tri istražne sudije. Te sudije imaju šira ovlašćenja i mogu da podignu optužnice protiv eventualnih krivaca za nemar.

– Nekoliko hipoteza je privuklo pažnju istražitelja, uključujući kvar na električnom sistemu i ili cigareta koja nije pravilno ugašena. Čak i ako su uočeni određeni nedostaci, što bi objasnilo razornost požara, dosadašnja istraga nije uspjela da utvrdi tačan uzrok – saopštio je tužilac Remi Heic.

Ričard Marlet, bivši šef forenzike u Francuskoj, izjavio je za Euronjuz da će istražitelji morati pažljivo da ispitaju stanje elektronike u vrijeme izbijanja požara.

– Možda su žice bile povezane sa mašinama koje su koristile kompanije zadužene za renoviranje. Najveći dio posla tek predstoji. Forenzičari moraju da rekonstruišu električna kola i ispitaju fotografije, filmove i mape skupljene i istrazi – objasnio je on.

Oni će nastaviti da istražuju rušenine da bi utvrdili koji tipovi električnih kola mogu biti povezani sa svakim od fragmenata katedrale. U međuvremenu, vlasti će pregledati tanskripte stotina intervjua sakupljenih do sada.

Ogromni požar zahvatio je Notr Dam 15. aprila i uništio krov ove pariske znamenitosti. Vatrogasci su sačuvali glavne zvonike i zidove od rušenja, prije nego što su uspjeli da obuzdaju vatru.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм