Francuska

Povećan broj samoubistava među pripadnicima policije

  • 18.08.2019. 11:01

U Francuskoj su od početka godine samoubistvo izvršila 64 pripadnika policije i taj broj se u proteklih nekoliko godina stalno povećava.

Među posljednjim slučajevima su trojica policajaca, jedan komandir kao i nastavnik na policijskoj akademiji. 

Broj samoubistava među policajcima sada premašuje broj onih koji poginu obavljajući svoju dužnost. 

Prema istrazi parlamenta u julu, policajci dižu ruku na sebe zbog stresa i očaja, prekovremenih sati nakon niza terorističkih napada koji su počeli u januaru 2015. godine, kao i zbog sedmičnih, često nasilnih antivladinih protesta na kojima demonstranti traže ekonomsku i socijalnu pravdu. 

U izvještaju Senata prošle godine, navodi se da je stopa samoubistava među francuskim policajcima veća za 36 odsto u odnosu na generalnu francusku populaciju. 

Sindikati policije traže pomoć države, navodi AP. 

"Ako sada pogledamo situaciju ovo bi mogla da bude najgora godina u posljednje tri decenije", rekao je Denis Jakob, šef policijskog sindikata CFDT. 

Policajci koji "dižu ruku na sebe" dolaze iz svih krajeva Francuske i različite su dobi, a neki od njih su porodični ljudi sa djecom. 

Francuske vlasti pokušavaju da utvrde razloge zašto policajci dižu ruku na sebe. 

Na većinu pripadnika policije poražavajući uticaj imalo je ubistvo policijskog para 2016. godine pred njihovim djetetom ispred porodične kuće u Manonvilu, zapadno od Pariza. 

Nakon toga, mnogi policajci su se, strahujući za svoje porodice, preselili, promijenili zanimanje ili dali ostavke. 

Iako je pojava samoubistva među policajcima problem u mnogim zemljama, čini se da Francuska premašuje sve države. 

U SAD, koje imaju pet puta više stanovnika u odnosu na Francusku, 167 policajaca izvršilo je samuobistvo 2018. godine, a od početka ove godine 111 je "diglo ruku na sebe". 

U Italiji, koja je malo manje naseljena od Francuske, 31 policajac ubio se od početka ove godine. 

Nacionalna kancelarija za statistiku Velike Britanije saopštila je da od 2015. do 2017. godine u prosjeku 23 policajca godišnje izvrši samoubistvo, ali za razliku od Francuske većina britanskih policajaca nije naoružana.