Bahareh Zare Bahari

Potresna ispovijest misice zarobljene na aerodromu: Gubim razum, a kod kuće me čeka smrt

21:53, 06.11.2019.
Izvor: Blic
Bivša iranska misica dala je potresnu ispovijest u kojoj je govorila o stanju svog psihičkog zdravlja dok više od tri nedjelje provodi zaglavljena na aerodromu na Filipinima.

Ona svakog dana živi u strahu da će biti deportovana u Teheran, gdje joj prijeti smrtna kazna zbog kritikovanja iranskog režima, ako njen zahtjev za azil ne bude prihvaćen, piše Blic.

"Nisam u dobrom stanju", rekla je Bahareh Zare Bahari (31) u intervjuu za britanski Gardijan.

Ona trenutno živi na aerodromu "Ninoj Akino" u Manili.

"Moja kosa opada, zbog stresa sam u lošem stanju. Ponekad se psihički mnogo loše osjećam, ovdje nemam privatnosti, jer nema vrata u sobi, tako da sam uvijek zabrinuta kada želim da se presvučem", rekla je ona.

Bahari je u pritvoru na aerodromu od 17. oktobra nakon što su iranske vlasti Interpolu dostavile crvenu potjernicu za njom, koja se odnosi na navodno krivično djelo počinjeno u Iranu, ali Bahari, inače manekenka i glumica, kaže da Teheran želi da je kazni samo zbog njene politike.

Odluka o njenom zahtjevu za azil očekuje se u ponedjeljak. Do tada ona mora da nastavi da živi sa službenicima na aerodromu, da spava u vječito osvjetljenoj sobi i da se kupa u javnim kupatilima.

"Ovdje su svi zidovi bijeli, krevet je bijel, sve je bijelo … ovde je uvijek osvijetljeno. Kad provjeravam telefon, ne znam da li je sedam sati ujutro ili sedam popodne. Gubim vrijeme, ponekad gubim razum", kaže ona.

U oktobru je objavljeno da je Interpol obaviješten o tome kako je Bahari povezana s navodnim napadom na jednog iranskog državljanina na Filipinima, gdje je ona studirala stomatologiju i učestvovala na takmičenjima ljepote. Međutim, ona je rekla da su joj filipinski zvaničnici rekli da je ta optužba zapravo povezana s nedefinisanim zločinom koji se u Teheranu dogodio nekada na početku 2018. godine.

Interpol je kontaktiran u vezi s crvenom poternicom. Bahari kaže u Iranu nije bila od 2014. godine i da su iranske vlasti napravile “lažni slučaj” protiv nje kako bi je ućutale jer se onačesto i glasno protivi režimu i kritikuje ga.

Bahari je inače, na takmičenju Mis Interkontinental u 2018. u Manili mahala plakatom Reze Pahlavija, iranskog prestolonaslednika i istaknutog kritičara trenutne vlasti. Takođe je govorila o pravima iranskih žena i kritikovala islamski zakon, na kojem počiva iranski pravni sistem.

"Kad sam izašla iz Irana, postala sam glas svog naroda, posebno žena. Uvek mislim:„ Kako da svoj glas učinim još glasnijim? Odlučila sam zato da se takmičim na izboru za mis. Mislila sam da bi to bila dobra prilika za razgovor o politici", rekla je ona.

Prema njenim rečima, pravi razlog što Teheran želi njeno izručenje je taj što je “režim protiv političkih aktivista i protiv žena”.

"Pokušavaju da me ućutkaju i prestraše druge žene u Iranu da bi ćutale. Iranske žene su umorne od tog režima koji im ne daje osnovne slobode. Kada izađu na ulicu, šerijatski policajci ih zaustavljaju i vode u stanicu gde ih ispituju zašto su tako obučene. To je kao da smo u zatvoru", kaže ona.

Bahari je rekla da je traženje azila na Filipinima i potez koji je napravila na aerodromu kad se vratila iz Dubaija, bila hitna mera da spreči da je prisilno ukrcaju na avion za Teheran.

"Ne treba mi vlada da troši novac na mene, mogu se brinem za sebe. Samo mi treba sigurno mesto da mogu da nastavim sa svojim životom", ispričala je Bahareh Zara Bahari.