Italija

Potonula jedna od vodećih ekonomija Evropske unije

12:29, 31.01.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Italija je potonula u recesiju, prenose svetski mediji.

Prema prvim rezultatima u četvrtom kvartalu, ekonomija te zemlje je ušla u recesiju, što je ujedno i prvi put posle 2013. godine da neka zemlja EU toliko potone.

Prema objavljenim podacima, italijanska ekonomija pala je 0, 2 odsto u posljednjem kvartalu 2018. godine, a to, poslije pada od 0,1 odsto u prethodnom, trećem kvartalu, znači ulazak u recesiju. 

Ovo nije bilo neočekivano s obzirom na to da je italijanski premijer Đuzepe Konte još juče izjavio da očekuje ovakve podatke, a i ranije prognoze ukazivale su na mogućnost ulaska u recesiju. 

Iako je dubina recesije plitka, ipak će se smatrati prekretnicom za evropsku ekonomiju, koja se posljednji put suočila sa padom u kasnim fazama krize evra u 2012. i 2013. godini. 

Međutim, ekonomski rast zemlje povučen je opštim usporavanjem kontinenta. Naime, mnoge velike evropske ekonomije očekuju usporavanje. Primjera radi, njemačka vlada u 2019. godini očekuje rast od svega 1 odsto. 

Slabost krajem 2018. dijelom se može povezati i sa padom trgovinske aktivnosti na svetskom nivou, zbog bojazni oko razvoja trgovinskog rata između SAD i Kine. 

Italija je, podsjetimo, jedna od najvećih evropskih ekonomija i tokom prošle godine, imala je mnogo problema, što je stvorilo strah i od ponavljanja sudbine Grčke.