Upozorenje Njemačke

Postoji opasnost da se ponovi migrantska 2015. godina

  • 08.10.2019. 14:51

Njemačka je upozorila danas na mogućnost ponavljanja haotičnog priliva migranata koji je Evropu zetakao nespremnu 2015. godine.

Ministri unutrašnjih poslova EU sastaju se danas u Luksemburgu radi razgovora o migracijama, pošto je Grčka ponovo postala glavni ulaz ka Evropi za izbjeglice od rata i siromaštva na Bliskom istoku, u Aziji i Africi.

"Ukoliko ostavimo sve zemlje na spoljnoj granici EU da se same o sebi staraju, nikada neće doći do zajedničke evropske politike o azilu. Ukoliko toga nema, onda postoji opasnost od ponovne nekontrolisane imigracije kroz cijelu Evropu. Vidjeli smo to ranije i ne želim da se to ponovo desi", rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer novinarima u Luksemburgu.

U avgustu je u Grčku stigao najveći broj migranata od 2016. godine, kada su EU i Turska potpisale sporazum kojim je značajno smanjen broj dolazaka izbjeglih.

U dokumentu koji je za sastanak pripremilo finsko predsjedništvo EU navodi se da ponovo raste pritisak na pretrpane migrantske kampove na grčkim ostrvima u Egejskom moru.

Тагови: