Paket vrijedan 1,8 biliona evra

Postignut dogovor o dugoročnom budžetu

  • 10.11.2020. 16:34

Evropski parlament i pregovarači iz članica EU postigli su danas saglasnost o detaljima dugoročnog budžeta evropskog bloka od 2021. do 2027. godine, čime je učinjen ključni korak ka aktivaciji paketa vrijednog 1,8 biliona evra za "zeleniju i digitalniju" privredu bloka.

"Postignut je politički dogovor za Evropu između pregovarača Evropskog savjeta i Evropskog parlamenta za budžet i paket oporavka", rekao je portparol njemačkog predsjedništva EU Sebastijan Fišer.

Dogovor, za koji je bilo potrebno gotovo četiri mjeseca pregovora, iznosi jasan stav da vlade mogu dobiti sredstva EU samo ukoliko poštuju vladavinu prava, a to je uslov protiv kojeg su Poljska i Mađarska.

U odnosu na prvobitni sporazum lidera EU, u budžetu vrijednom 1,1 bilion evra povećana je potrošnja na zdravstvo, obrazovanje i bezbjednost za 16 milijardi evra.

Ustanovljeni su i novi, posvećeni prihodi za budžet EU kako bi blok mogao da otplati 750 milijardi evra, koje planira da pozajmi kao pomoć u oporavku nakon pandemije kovid 19.

U narednih nekoliko sedmica biće nastavljeni razgovori između poslanika Evropskog parlamenta i administracija o detaljima pozajmice vrijedne 750 milijardi evra, od kojih će 672,5 milijardi evra biti podijeljeno među administracijama u vidu pozajmica i grantova na osnovu njihovih nacionalnih planova za oporavak.

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.