Vol strit žurnal

Posljednje trupe američke vojske iz Sirije odlaze do kraja aprila?

  • 08.02.2019. 12:49

Vojska SAD priprema se da povuče svoje vojnike iz Sirije do kraja aprila, a veliki dio njih će tu zemlju napustiti sredinom marta, prenio je "Vol strit žurnal" pozivajući se na izjave bivših i trenutnih američkih zvaničnika.

Neimenovani američki zvaničnik potvrdio je za Rojters da je povlačenje vojske planirano u aprilu i da se to odnosi i na povlačenje iz vojne baze u Tanfu, blizu sirijske granice sa Irakom i Jordanom. 

Na pitanje Rojtersa o povlačenju, portparol koalicije predvođene vojskom SAD, koja se bori protiv "Islamske države" u Siriji i Iraku, pozvao se na saopštenje portparola Pentagona Šona Robertsona, koji je odbio da razgovara o vremenskom roku za povlačenje. 

Neimenovani turski zvaničnik izjavio je da SAD nisu dale Ankari naznake o datumu završetka povlačenja američke vojske iz Sirije, a jedan zvaničnik "Sirijskih demokratskih snaga" tvrdi da povlačenje još nije počelo i da se situacija na terenu nije promijenila. 

Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je u decembru da će iz Sirije povući 2.000 američkih vojnika, uz napomenu da je bitka protiv "Islamske države" u toj zemlji skoro dobijena.

Тагови: