Džonson najavio vanredne izbore

Poslanici glasali za zakon za blokadu Bregzita bez dogovora

  • 04.09.2019. 22:06

Poslanici britanskog parlamenta usvojili su na prvom čitanju Prijedlog zakona za odlaganje Bregzita.

Sada se raspravlja o amandmanima, a još jedna, konačna runda glasanja o tom zakonu predviđena je kasnije večeras.

Britanski poslanici su u dalju proceduru propustili zakon koji blokira neuređen izlazak Velike Britanije iz EU 31. oktobra, zadavši još jedan udarac premijeru Borisu Džonsonu.

Donji dom je s 329 glasova za i 300 protiv glasao za zakon koji Džonsona obavezuje da od EU zatraži produženje roka za Bregzit do 31. marta 2020., osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. oktobra ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

To je bilo prvo glasanje, a zastupnici trenutno raspravljaju o amandmanima. Još jedna, konačna runda glasanja o tom zakonu predviđena je kasnije večeras.

Ukoliko prijedlog prođe, glasaće se i o prijedlogu premijera Borisa Džonsona za raspisivanjem vanrednih izbora 15. oktobra.

Ako prijedlog zakona bude Usvojen u donjem domu biće poslat u Dom lordova.

Niko se ne usuđuje da procjeni kako će ta debata proteći, ali nije isključeno da to potraje narednih nekoliko dana. Ukoliko Dom lordova usvoji neke amandmane na predloženi zakon, o njima će morati da odlučuju i poslanici donjeg doma.

Tek kada prođe sve faze glasanja, predlog zakon može dobiti kraljičino odobrenje i konačno bude proglašen zakonom.

Džonson je juče pretrpio veliki poraz u parlamentu pošto su pobunjenici među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski premijer, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore 15. oktobra, prenosi AP.

Rekao je da su izbori jedini način da se izađe iz novonastale krize, ako ga poslanici primoraju da zatraži odlaganje Bregzita.

Iz vladajuće Konzervativne partije izbačen je 21 poslanik koji je glasao za pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином