"Neće se predati talibanima"

Poruka iz Avganistana: Krivi su i Bajden i Tramp

  • Извор: Танјуг
  • 30.08.2021. 19:11

Potpredsjednik Avganistana Amrulah Saleh (48), koji se proglasio potpredsjednikom države poručio je da se nikada neće predati talibanima, čiju vlast ne priznaje.

Predsjednik Avganistana Ašraf Gani napustio je zemlju, nekoliko sati prije nego što su talibani bez borbe preuzeli kontrolu nad glavnim gradom 15. avgusta.

Saleh je otišao u provinciju Panšir i dva dana kasnije proglasio se Ganijevim legitimnim nasljednikom.

Uz podršku sina narodnog heroja Ahmada Šaha Masuda, koji je ubijen prije 20 godina, Saleh sada koristi dolinu u Panširu kao bazu iz koje organizuje pokret otpora protiv islamista iz Kabula, prenosi njemački "Špigl. Paralelno su u toku razgovori u Kabulu između članova bivše vlade i talibana.

Saleh je poslao pismo novinarki Špigla Suzan Kelbl putem aplikacije Whatsapp iz "bezbjednosnih razloga", jer su telefonski pozivi, kako je naveo, isuviše opasni, s obzirom da mogu da se prate. Na tri stranice Saleh se osvrće na svrgavanje Ganijeve vlade i predviđa pad talibana, nazivajući Ameriku "naivnom".

"Geografski, izolovani smo, ali politički i moralno Avganistan je uz nas. Talibani nikada nisu vjerovali u politički dogovor. Iskoristili su naivnost, slabost i kratkovidost Bijele kuće i pod Donaldom Trampom i pod Džozefom Bajdenom", napisao je, između ostalog, Saleh.