Ceremonija održana u Istanbulu

Porošenko i patrijarh Vartolomej potpisali sporazum o formiranju ukrajinske crkve

  • 03.11.2018. 12:08

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko i carigradski patrijarh Vartolomej potpisali su sporazum o stvaranju samostalne ukrajinske crkve.

Ceremonija je održana u rezidenciji patrijarha u Istanbulu, prenio je "Sputnjik". 

"Danas je istorijski dan. Potpisali smo sporazum o saradnji između Ukrajine i Vaseljenske patrijaršije. Ukrajinci su molili da im Gospod pošalje jedinstvenu pravoslavnu autokefalnu crkvu", rekao je Porošenko nakon potpisivanja sporazuma. 

On kaže da su stvoreni svi uslovi za pripremu Vaseljenskog sabora kako bi tomos bio dat u skladu sa kanonima autokefalne crkve. 

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je da ima pravo da daje autokefalnost i izrazio mišljenje da će ovakve akcije "pomoći da se prevaziđe raskol koji postoji u Ukrajini već 30 godina". 

"Zahvaljujem vam na posjeti Vaseljenskoj patrijaršiji, na prelijepom hramu Svetog Andreja koji ste nam dali u Kijevu, da bude stalno predstavništvo majke-crkve u prestonici Ukrajine", poručio je Porošenku patrijarh Vartolomej. 

Sredinom oktobra Ruska pravoslavna crkva objavila je da raskida odnose sa Carigradom zbog odluka koje se odnose na Ukrajinu, nazvavši Vartolomeja raskolnikom.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок