Venecuela

Porodice preminulih ogorčene: Pljačkaši grobnica vade zube, kradu nakit i kosti

  • 08.04.2019. 12:17

Na najvećem groblju u Karakasu, Sementerio del Sur, većina grobova je provaljena i opljačkana, bilo zbog nakita, zlatnih zubi ili čak samih kostiju.

Njih se, naime, može prodati za korištenje u ritualima.

Ožalošćenim članovima porodica preminulih, poput Eladia Bastide, ne preostaje ništa drugo nego da redovno provjeravaju da grob nije opljačkan. Za njega je ova situacija samo metafora haotične situacije u Venecueli uopšteno.

"Dolazim ovdje svake sedmice ili svake dvije sedmice. Čuvam stražu. Bojim se da ću jedan dan doći i da nje neće biti", kaže Bastida u video prilogu BBC-ja. Njegova supruga je umrla prije godinu i po.

Grobnice koje su pljačkaši grobova vandalizirali mogu se vidjeti svagdje uokolo. Ukradene kosti koriste se u ritualima lokalnog kulta Santeria.

"Ovo je zemlja bezakonja, nema poštovanja ni za šta. Kad sam je pokopao, mogli ste samo ušetati ovamo, ali u zadnje vrijeme jedva možete doći do njenog groba, jer svaka grobnica je otvorena, a ostaci izneseni", kaže Bastida.

Provale su toliko česte da radnici groblja kažu da ih ne mogu spriječiti. Provalilo se čak i u grobnice istorijskih ličnosti. Jedan od njih je Ramulo Gallegos, venezuelanski predsjednik i autor iz prve polovine 20. vijeka.

"Ovo je zemlja bezakonja, nema poštovanja ni za što ovdje. Bog će kazniti te ljude koji rade ovo", kaže Bastida.

Pljačka je dosegla takvu tačku da neke porodice čak zapisuju riječi 'ovo je opljačkano' kako bi odvratili pljačkaše od ponovne provale u isti grob.

Drugi udovac, Horhe Liskano, želi ekshumirati ostatke svoje supruge iz jednog od rijetkih preostalih netaknutih grobova na ovom groblju.

"Ovo je rezultat društvenog kolapsa, nedostatka obrazovanja, gubitka vrijednosti u našim domovima i našim institucijama. Posljednjih godina naša se zemlja fokusirala isključivo na politiku. Zaboravili smo na stvari koje nas čine ljudima", kaže Liskano za BBC.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм