"Reporteri bez granica"

Porast nasilja: Za 11 mjeseci ubijeno 80 novinara, stotine ih u zatvorima

  • 19.12.2018. 13:02

U svijetu je ubijeno 80 novinara za 11 mjeseci ove godine, 348 ih je u zatvoru, 60 ih drže kao taoce, dok se troje vodi kao nestalo, navodi se u izvještaju "Reportera bez granica".

U izvještaju se konstatuje da je broj napada na novinare i slučajeva nasilja nad njima u porastu širom svijeta, čak i u demokratski razvijenim zemljama koje se smatraju slobodnim. 

Kako je istaknuto, 49 ubijenih novinara bilo je namjerno izdvojeno kao meta, dok je 31 ubijen tokom izvještavanja. Od ukupnog broja, 44 je ubijeno u zonama sukoba, i to 15 u Avganistanu, 11 u Siriji, u Jemenu osam, a u Indiji šest, dok je u SAD ubijeno, takođe, šestoro. 

Što se tiče EU, u februaru je u svom domu zajedno s vjerenicom ubijen slovački novinar Jan Kucijak, koji je pisao o aktivnostima kalabrijske mafije u Slovačkoj i njihovoj mogućoj vezi sa slovačkim biznismenima. U oktobru je ubijena i bugarska novinarka lokalne televizije u gradu Ruseu tako što je pretučena, silovana i na kraju zadavljena. 

Od zatvorenih novinara, 60 je u Kini, 38 u Egiptu, po 28 u Iranu i Saudijskoj Arabiji, a 33 u Turskoj, dok 31 drže kao taoce u Siriji, 17 u Jemenu, 11 u Iraku, a jednog u Ukrajini. 

"Nasilje protiv novinara dostiglo je nivo bez presedana i situacija je sada kritična. Mržnja prema novinarima, koju beskrupulozni političari, vjerski lideri i biznismeni javno izražavaju ima tragične posljedice na terenu, i odražava se u ovom uznemiravajućem porastu u nasilju nad novinarima", rekao je Kristof Deloa /Christophe Deloire/, generalni sekretar "Reportera bez granica". 

On je dodao da u svemu ovome veliku odgovornost snose društvene mreže preko kojih se mržnja prema novinarima praktično multiplicira i nasilje na neki način postaje legalizovano.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина