Nespretna izjava

Pop na Kipru: Ako majka u trudnoći ima analni odnos, dijete može postati gej

08:16, 10.09.2019.
Izvor: Index.hr
Kiparski glavni državni tužilac Costas Clerides složio se sa zaključkom lokalne policije da episkop Neophytos nije prekršio zakon o sprečavanju govora mržnje kad je govorio o svojim pogledima na homoseksualnost, javlja CyprusMail.

Visokopozicionirani pripadnik grčke pravoslavne crkve na Kipru u aprilu je u jednoj školi kazao da muškarac može postati homoseksualac ako je njegova majka praktikovala analni seks u vrijeme trudnoće. Govoreći o homoseksualcima episkop Neophytos usput je napomenuo da "smrde".

Državni tužilac je naložio istragu prošlog mjeseca. Na koncu, Clerides je u saopštenju naveo da su episkopove opaske zaslužile kritiku, ali da se ne mogu izjednačiti s pokušajem poticanja nasilja ili mržnje zbog seksualne orijentacije te da se ne mogu opisati kao govor mržnje kako je zakonom utvrđeno.

Nespretne i neinteligentne izjave

Dapače, rekao je da su opaske rečene u kontekstu otvorenog dijaloga o duhovnosti. Ipak, dodao je kiparski državni tužilac duhovni vođe "trebali bi izbjegavati nespretne i neinteligentne izjave".

Kipar je zakon o govoru mržnje usvojio prije četiri godine, ali policija do sada nije nijednom pokrenula postupak po pitanju homofobnog govora mržnje.