Ponovo sukobi u Barseloni, građani razdvajali demonstrante i policiju

03:01, 20.10.2019.
Izvor: Tanjug
U Barseloni su ponovo u subotu uveče izbili sukobi policije i učesnika protesta pokrenutih zbog presuda katalonskim separatistima. Protesti su počeli zbog nezadovoljstva presudom Vrhovnog suda koji je u ponedjeljak osudio devet lidera katalonskih separatista na zatvorske kazne.

Radikalni separatisti su se od tada svake noći sukobljavali sa policijom u Barseloni i drugim gradovima nakon mahom mirnih protesta.

AP prenosi da su i u subotu uveče izbili sukobi uprkos pokušajima pojedinih građana da to spriječe, tako što će da stanu između demonstranata i policije.

Trzavica je, kako se navodi, bilo i između pristalica separatista i policije na trgu u Madridu.

Vlasti Barselone saopštile su da je tokom protekle nedjelje u neredima tokom protesta zbog presuda katalonskim separatistima, povrijeđeno više od 500 osoba i da je policija privela više od 150 ljudi.

Među 500 povrijeđenih bilo je i demonstranata i pripadnika policije, prenosi Rojters.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska saopštio je da je tokom protesta samo u petak povrijeđen 101 policajac, a da su od početka demonstracija ozbiljno oštećena 264 policijska vozila.

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je raniije u subotu na smirenost nakon što su nasilni protesti ponovo prošle noći potresli drugi po veličini grad u Španiji.

Kolau je kazala da to ne može da se nastavi.

"Barselona to ne zaslužuje", kazala je ona.

Kolau je dodala da je nasilje u petak bilo gore od prethodnih protesta tokom četiri dana.