Pogoršana situacija

Ponovo redovi u Italiji ispred ambulanti: Slika podsjeća na 2020. godinu

  • Извор: Новости.рс
  • 07.01.2022. 17:33

Niko nije mogao povjerovati da će Italija na početku 2022. godine ponovo živjeti dane iz 2020. godine, gledajući redove ispred ambulanti i bolnica u iščekivanju da pacijenti budu smješteni ili da će hirurzi da umjesto operacija tumora i spašavanja oboljelih morati da priskaču u pomoć oboljelim od kovida.

Ispred hitne pomoći u bolnici „Kotunjo“ u Napulju 15 ambulantnih kola stoji u redu, i još više privatnih, čekaju satima da se nakon trijaže oboljeli od kovida rasporede a slobodnih kreveta sve je manje. U Palermu istovjetna slika ispred Hitne pomoći bolnice „Ćervelo“. Od procjene ljekara koliko je težak slučaj smješta se prije ili kasnije ili se pacijenti šalju u ambulante gdje im se ukazuje pomoć dok ne bude slobodnog kreveta.

Poslije privatnih slavlja, jer su javna bila zabaranjena i familijarnih okupljanja, stiglo se do neshvatljivo velikog broja pozitivnih u deset regiona. U Toskani 2.680 slučajeva na 100.000 stanovnika, u Lomabardiji takođe i u Vale d'Aosta. Toskana je pravo žarište na 31.051 urađenih testova od kojih 18.580 molekularnih koji su vjerodostojniji od onih brzih, evidentirano je 7.567 pozitivnih. Najveći broj teških slučajeva koji su smešteni u bolnicama duž Italije su antivakseri, oko 75 posto.

Kao u krimi romanu, danas se objavljuje nešto najčudnije do sada, avion iz Italije odletio za Indiju sa 179 putnika, to su osobe koje rade u Italiji, na polasku svi bili negativni na posljednjem testu, kada su stigli na aerodrom u jednom indijskom gradu urađen im je test i nađeno je 125 pozitvnih na kovid! Otkriće je izazavalo haos na aerodromu, stigle su ambulantna vozila i prenijeti su u bolnice u okolnim mjestima u izolaciju. Kako su saopštili njihovi testovi su rađeni „u ozbiljnim laboratorijama u Italiji“ rezultati se nalaze na platformi Ministarstva za zdravlje i pitaju se kako je mogućno da rezultiraju pozitivni poslije 10 sati leta pa su zatražili reviziju testa urađenog u Indiji na aerodromu.

Posljednji podaci u Italiji su zastrašujući po broju kako pozitivnih 219.441, tako i preminulih 198, uvećanje smještenih u bolnicama i na intenzivnim terapijama. Lombardija i dalje porednjači po broju, preko 50.000 pozitivnih, novi rekord zabilježeni su u Emilija Romanji i Venetu.

Vlada je prije dva dna usvojila Dekret kojim se nalaže da se svi iznad 50 godina moraju vakcinisati do 15 februara, kako oni koji rade u državnom tako i privatnom sektoru. Tako im ostavljaju dovoljno vremna da se vakcinišu jer moraju posjedovati „super zelenu propusnicu“. Oni koji to ne urade ako ih otkriju plaćaće kaznu od 100 evra. Bez obzira na starosno doba svi univerzitetski nastavnici, školsko osoblje, snage javnog reda, pripadnici vojske moraju biti vakcinisani ili imati dokaz da su preležali kovid u periodu kraćem od 4 mjeseca.

Najstrašnija neizvjesnost i nesaglasje u Vladi jeste ona u pogledu polaska djece u školu u ponedeljak. Da li ostaviti decu jednu ili dvije sedmice na nastavi od kuće ili ne. Takođe šta raditi u slučaju pohađanja škole kada će se zatvoriti odelenje, sa dva otkrivena pozitivna ili ne. Odluka će očigledno uslijediti u posljednjem trenutku.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.