Državni sekretar SAD-a

Pompeo upozorio zemlje da ne posluju sa Teheranom

  • 05.11.2018. 15:51

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo upozorio je da bi mogle biti kažnjene zemlje koje posluju sa Iranom nakon što je Vašington Teheranu uveo nove sankcije koje su usmjerene ka energetskom, bankarskom i transportnom sektoru.

Sankcije Teheranu predstavljaju ponovno uvođenje kaznenih mjera koje su ukinute Sporazumom o nuklearnom programu Irana. 

Mjere su uvedene protiv 50 iranskih banaka, 200 osoba, plovila u transportnom i energetskom sektoru, kao i jednog avio-prevoznika i 65 aviona te kompanije. 

"Obećavam vam da će poslovanje sa Iranom, koje se kosi sa našim sankcijama, na kraju biti mnogo bolnija odluka od povlačenja kompanija iz Irana", naglasio je Pompeo. 

Uvoz iranske nafte prekinulo je 20 zemalja, a SAD će dozvoliti izuzeće osam zemalja, uključujući Kinu, Italiju, Grčku i Južnu Koreju, kojima će biti dozvoljeno da nastave da kupuju naftu iz Irana, javila je "Raša tudej". 

Pompeo je direktno upozorio Iran da bi trebalo da se "ponaša kao normalna zemlja ili da bude svjedok propasti svoje ekonomije". 

On je dodao da je strategija administracije predsjednika SAD Donalda Trampa da "fundamentalno izmijeni ponašanje vlasti Irana i da ubijedi Teheran da odustane od trenutnog revolucionarnog kursa".

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.