I vraćanja brodova

Pompeo: Sastanak Putina i Trampa nakon oslobađanja ukrajinskih mornara

21:37, 01.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Američki predsjednik Donald Tramp volio bi da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a to je jedino moguće nakon što Rusija oslobodi ukrajinske mornare zarobljene tokom incidenta u Kerčkom moreuzu i vrati zaplijenjene ukrajinske brodove, rekao je danas američki državni sekretar Majk Pompeo.

"Želimo da mornari i brodovi budu vraćeni", rekao je Pompeo odgovarajući na pitanje novinara američke medijske kuće "Si-En-En" o uslovima koji su potrebni da se nastavi dijalog Rusije i SAD. 

On je izrazio žaljenje zbog otkazivanja susreta između Trampa i Putina, ali je naglasio da su Rusu uzrokovali otkazivanje "svojim ponašanjem u Kerčkom moreuzu". 

Pompeo kaže da Tramp pokušava da pronađe način za postizanje napretka u odnosima sa Rusijom, ali da se incident u Kerčkom moreuzu desila u vrijeme kada su dva lidera mogla da počnu razgovore i ostvare određeni napredak. 

Ukrajina je juče uložila žalbu protiv Rusije pred Evropskim sudom pravde zbog incidenta u Kerčkom moreuzu. 

Rusija odbija međunarodne pozive da oslobodi tri broda ukrajinske mornarice koje su ruske snage zarobile nedaleko od Krima tokom proteklog vikenda. 

Moskva je optužila 24 ukrajinska mornara da su ilegalno prešli rusku granicu.