Državni sekretar SAD-a

Pompeo saglasan sa Rusijom u vezi terorista u Siriji

  • 05.09.2018. 09:10

SAD dijele zabrinutost sa Moskvom zbog prisustva terorista u sirijskoj pokrajini Idlib i spremne su da rade na rješavanju ovog pitanja, izjavio je američki državni sekretar Majkl Pompeo.

On je saglasan sa napomenama Rusije o tome da su teroristi smješteni u Idlibu. 

"To je tačna izjava. Dijelimo zabrinutost u vezi sa prijetnjom terorizma koja dolazi sa sjevera ili sjeverozapada Sirije. Apsolutno smo saglasni sa Rusijom da se teroristi nalaze na tim lokacijama i da se treba pobrinuti da ne izvoze terorizam širom svijeta", rekao je Pompeo. 

Pompeo je naglasio da SAD sa zadovoljstvom rade na rješavanju problema terorizma u Siriji. 

Državni sekretar SAD istakao je da je pročitao izvještaje o "bombardovanju koje su u Idlibu izvršile ruske i sirijske snage". 

Pompeo je o situaciji u Idlibu razgovarao sa šefovima ruske i turske diplomatije Sergejom Lavrovim i Mevlutom Čavušogluom i izrazio nadu da se problem u Idlibu može diplomatski riješiti, javio je TASS. 

"Rizikovanje života nedužnih civila i stvaranje humanitarne krize nisu način na koji se rješava taj problem. Stalno smo zabrinuti zbog mogućnosti upotrebe hemijskog oružja tokom pokušaja da se ostvare vojni ciljevi", rekao je Pompeo. 

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je upozorilo na mogućnost provokacije navodnom upotrebom hemijskog oružja protiv civila, koju bi mogli da insceniraju militanti u Idlibu, pod nadzorom britanskih specijalnih službi. 

Provokacija bi bila samo još jedan izgovor za SAD, Veliku Britaniju i Francusku da izvrše vazdušne napad u Siriji. 

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid el Mualem izjavio je nakon razgovora sa Lavrovim u četvrtak, 30. avgusta, da će Sirija nastaviti sa naporima da ponovo preuzme kontrolu nad Idlibom, bez obzira na to da li će SAD i njihovi saveznici izvršiti napade pod izgovorim da je Damask upotrijebio hemijsko oružje.

Тагови: