Međunarodni krivični sud

Pompeo: SAD će odbiti vize istražiocima za ratne zločine 

  • 15.03.2019. 22:03

SAD će ukinuti ili odbiti da izda vize osoblju Međunarodnog krivičnog suda, koji želi da istraži navodne ratne zločine i druge vrste zlostavljanja koji su američki vojnici počinili u Avganistanu ili bilo gdje u svijetu, izjavio je državni sekretar SAD Majkl Pompeo.

 

 

On je rekao da bi SAD mogle da učine isto kada je riječ o onim koji žele da takvu istragu sprovedu protiv Izraela. 

Pompeo je istakao da je ovakav postupak neophodan kako bi se međunarodni sud spriječio u narušavanju suvereniteta SAD krivičnim gonjenjem američkih ili savezničkih vojnika za mučenje i druge ratne zločine. 

"Odlučni smo da zaštitimo vojno i civilno osoblje SAD i savezničkih zemalja od življenja u strahu od nepoštenog krivičnog gonjenja za postupke čiji je cilj zaštita naše velike nacije", naglasio je Pompeo. 

Ograničenja viza odnosiće se na one zaposlene u Međunarodnom krivičnom sudu koji pokušaju da zatraže ili nastave istragu o optužbama usmjerenim ka američkim i savezničkim vojnicima, javio je AP. 

Pompeo je dodao da bi se ograničenja mogla iskoristiti za sprečavanje krivičnog gonjenja saveznika, uključujući Izrael, bez prethodnog odobrenja tih zemalja. 

Međunarodni krivični sud i njegove pristalice, među kojima su grupe za ljudska prava, osudili su saopštenje američkog državnog sekretara. 

Iz Haga je saopšteno da će sud nastaviti neometano da radi, uprkos postupcima SAD. 

SAD nikada nisu bile član Međunarodnog krivičnog suda. Administracija bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona potpisala je Rimski statut, na osnovu kojeg je ovaj sud osnovan. 

Međutim, Vašington je ostao rezervisan kada je u pitanju nadležnost suda i nikada nije predložio Senatu Kongresa SAD da ratifikuje ovaj dokument. 

Nakon što je DŽordž Buš izabran za predsjednika SAD, njegova administracija usvojila je Akt o zaštiti američkih vojnika, kojom se predviđa njihov imunitet u slučaju potencijalnog krivičnog gonjenja. 

Američki savjetnik za državnu bezbjednost DŽon Bolton je 2002. godine u ulozi zvaničnika Stejt departmenta otputovao u Njujork kako bi isključio Vašington iz Rimskog statuta.