Granična barijera

Poljska vlada odobrila gradnju zida na granici sa Bjelorusijom

  • Izvor: Srna
  • 13.10.2021.18:38

Poljska Vlada usvojila je zakon o izgradnji granične barijere na granici sa Bjelorusijom, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariuš Kaminski.

Kaminski je na "Tviteru" rekao da projekat, koji će sada ići na odobrenje parlamentu, predviđa podizanje visoke barijere sa sistemom za nadzor i otkrivanje kretanja.

Očekuje se da će granična barijera, koja će zamijeniti privremenu ogradu od bodljikave žice postavljene duž 418 kilometara poljsko-bjeloruske granice, Varšavu koštati oko 1,6 milijardi zlota /oko 404 miliona dolara/.

Poljska granična služba zabilježila je više od 6.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Bjelorusije od početka oktobra. U septembru je zabilježeno više od 18.000 pokušaja.

U regionima koji se graniče sa Bjelorusijom, proglašeno je vanredno stanje, zbog čega je oko 1.500 vojnika i policijskih jedinica pozvano da pomogne graničarima u sprečavanju protoka migranata.

Poljska, Litvanija i Letonija optužuju Bjelorusiju da je namjerno dozvolila velikom broju migranata sa Bliskog istoka i Afrike da pokušaju da uđu u EU preko granice.

Kriza je započela u ljeto, nakon što je Bjelorusija zamrznula sporazum sa Briselom o readmisiji ilegalnih imigranata, u znak odmazde zbog ekonomskih sankcija EU usmjerenih na izvoz bjeloruske industrije kalijuma, nafte i duvana, podsjeća "Sputnjik".