Moskva

Policija upala u stan Jehovinih svjedoka, pronašli veću količinu novca: Skladištili i evre i funte

  • 25.11.2020. 08:41

Ruska policija upala je danas u jedan od stanova organizacije Jehovini svedoci u Moskvi i unutra pronašla veću količinu novca.

Tom prilikom uhapšeno je nekoliko organizatora i učesnika ekstremističke organizacije Jehovini svjedoci, zabranjene u Ruskoj Federaciji.

Prema istrazi, sljedbenici organizacije od juna 2019. su održavali okupljanja u jednom od stanova kuće na sjeveroistoku Moskve, gdje su proučavali vjersku literaturu i druge izvore koji promovišu doktrinu, ali i uvjeravali druge stanovnike glavnog grada da se pridruže zabranjenom vjerskom pokretu.

Rusija je danas otvorila novi krivični postupak protiv Jehovinih svjedoka, saopštio je ruski Istražni komitet, dodajući da je religijska organizacija ilegalno nastavila sa radom.

Ruski istražitelji su naveli da su u toku istrage u više od 20 različitih regiona širom zemlje u vezi sa slučajem, prenosi Rojters.

Ruski vrhovni sud presudio je 2017. godine da je ta grupa "ekstremistička" organizacija i naložio da se raspusti, što je uslijedilo nakon represije u kojoj su desetine pristalica privedene, a protiv stotina podnesene krivične prijave, navodi agencija.