Brisel

Policija u civilu štiti žene od seksualnog uznemiravanja

  • 08.03.2021. 13:32

U Briselu su raspoređeni policajci u civilu na takozvana žarišta seksualnog uznemiravanja, odnosno u dijelove grada u koje gotovo 80 odsto žena ne smije da uđe.

Policija u civilu dio je inicijative protiv seksualnog uznemiravanja na ulicama Brisela. Potez je uslijedio nakon što su aktivisti pozvali policiju da učini više da zaštiti žene.

Ministar pravde Vinsent van Kvikenborn rekao je da u neka područja Brisela gotovo 80 odsto žena ne smije da ide zbog straha od napada, maltretiranja ili uznemiravanja.

Verbalno vrijeđanje žena već je kažnjivo u Briselu jednim mjesecom zatvora ili sa 1.000 evra, ali vlasti se nadaju da će policajci u civilu “povećati bezbjednost i kvalitet života u Briselu za djevojke i žene”, piše list “Brasels tajms”.

Van Kvikenborn je rekao da će policajci u civilu obavljati redovne patrole u takozvanim žarištima i, ukoliko se program pokaže kao uspješan, moguće je proširenje na druge gradove Belgije u kojima su primijećeni slični problemi.

Iako seksualno maltretiranje postaje rastući problem u nekim dijelovima zemlje, prijave takvih incidenata su malobrojne jer žrtve ne žele da istupe ili ne mogu da identifikuju napadača.

Raspoređivanje policije uslijedilo je skoro mjesec dana nakon što je jedna žena prijavila da je jedva uspjela da izbjegne silovanje u gradskom parku.

Nakon što je ovaj slučaj prijavila policiji, žena je bila šokirana kada je saznala da su takvi napadi skoro redovna pojava, ali da policiji nedostaju resursi za uspješnu kontrolu i nadzor. Ova žena je, nakon toga, pokrenula peticiju da se angažuje više policijaca po pitanju seksualnog uznemiravanja i napada u gradu, podsjeća “Raša tudej”.

Posljednjih godina, u zemljama širom Evrope u porastu su napadi na žene. Posebno se Švedska bori sa slučajevima seksualnog maltretiranja i silovanja, a neki izvori ukazuju da veliki procenat napadača čine migranti.

Тагови: