Zbog zloupotrebe položaja

Pokrenut krivični postupak protiv Porošenka

  • 22.05.2019. 17:33

Kancelarija specijalnog tužioca za korupciju u Ukrajini pokrenula je krivični postupak protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Petro Porošenka i niza drugih visokih zvaničnika zbog zloupotrebe položaja, saopšteno je iz Kancelarije.

U saopštenju, koje je objavljeno na "Fejsbuk" stranici Kancelarije, navodi se da je donesena odluka o pokretanju krivičnog postupka i da su podaci ubačeni u registar istraga pred suđenje. 

Postupak je pokrenut u vezi sa imenovanjem zvaničnika kompanije "Centrenergo", koja je jedan od vodećih proizvođača električne energije u Ukrajini, javio je TASS. 

Iz Kancelarije ističu da su zvaničnici i članovi savjeta za posmatranje u kompaniji, kao i zvaničnivci ukrajinskog fonda državne imovine i tijela državne vlasti iskoristili svoj položaj i status da podijele ključne pozicije u upravnom odboru i savjetu za posmatranje u kompaniji "Centrenergo", kako bi izvršili pronevjeru sredstava kompanije u kojem država ima kontrolni udio. 

U saopštenju se dodaje da se sumnja da je pronevjereno 228 miliona dolara, a odgovorna lica, ukoliko se ustanovi njihova krivica, mogu biti kažnjena zatvorom u trajanju od između pet i osam godina, kao i zabranom obavljanja dužnosti na pojedinim funkcijama. 

Ukrajinski Državni biro za istrage juče je pokrenuo krivični postupak protiv Porošenka, u okviru kojeg se sprovodi istraga o mogućoj veleizdaji u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu 25. novembra, kada su zbog ugrođavanja ruskih granica zaplijenjena tri ukrajinska broda.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.