Brutalnost ili autoritet

Pogledajte kako francuska policija kontroliše demonstrante

  • 07.12.2018. 15:41

Francuska strahuje od nasilja do kojeg bi moglo da dođe u subotu i poziva na smirivanje stanja. Svjetski mediji danas pišu da je 153 učenika jedne srednje škole u Francuskoj privedeno, među kojima najmlađi imaju tek 12 godina.

Uznemirujući video snimak djece koja kleče s rukama na potiljku ili na leđima dok ih čuvaju jake policijske snage obišla je društvene mreže u Francuskoj. Sve se dogodilo u gimnaziji Sen-Eksuperi u Man-la-Žulijeu, smještenom 48 kilometara zapadno od Pariza.

Dio djece i tinejdžera kleči s glavama pritisnutim uz zid. Na snimku se čuju policajci opremljeni kacigama i štitovima koji učenicima poručuju da će se svi teretiti za nasilne proteste uključujući optužbu za učešće u oružanoj grupi.

Navodno su svi učestvovali u akciji provedenoj širom zemlje čiji cilj je blokiranje škola i fakulteta zbog protivljenja reformi obrazovnog sistema, a u znak podrške protestima "žutih prsluka".

U pomenutoj školi su tokom protesta su zapaljeni automobili i kante za smeće. Neki od učenika su uhapšeni sa pendrecima, palicama za bejzbol te kanisterima sa suzavcem.

Prema izvoru iz Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 700 školaraca je uhapšeno širom Francuske zbog povezanosti s protestima u školama. Samo u pomenutoj srednjoj školi uhapšena su 153 učenika, rođena između 1998. i 2006. godine.

Svi učenici su privremeno zadržani u krugu škole prije nego što su prebačeni u obližnju poicijsku stanicu.

Nije poznato ko je snimio video, ali mediji smatraju da predstavlja veliku sramotu i šok za francuskog predsjednika Emanuela Makrona dok pokušava da riješi najveću krizu otkad je na vlasti.

Takozvani pokret "žutih prsluka", počeo je 17. novembra kao protest organizovan na društvenim mrežama u kojima demonstranti nose fluorescentne žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te protestuju protiv vladinog pritiska na domaćinstva Makronovim porezom na gorivo.

U prošle tri nedjelje, protesti su prerasli u šire antimakronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Makrona na ostavku, a većina ga kritikuje za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničim ne pomažu siromašnima. Proširili su se i na srednjoškolce koji traže reformu mature, a proteste su najavili i poljoprivrednici.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином