Nesreća na Mon Blanu

Poginulo troje planinara iz Italije 

20:08, 10.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Tijela troje italijanskih alpinista pronađena su danas na Mon Blanu, tri dana nakon što su krenuli u osvajanje najvišeg vrha Alpa i zapadne Evrope, rekli su spasioci.

Pripadnici policijske spasilačke službe izvukli su tijelo Luke Lombardinija, dok su tijela njegovog brata Alesandra i njegove vjerenice locirani, ali još nisu izvučeni. 

"Oni su vjerovatno ispod hrpe kamenja i leda, koja zahvata površinu od nekoliko desetina metara kvadratnih", rekao je pripadnik spasilačkih snaga. 

Oni su pronađeni danas oko 13.00 na francuskim Alpima, u podnožju Zelene igle, jednog od vrhova masiva Mon Blan, javlja AFP. 

"Oni su u trenutku nesreće bili na visini od oko 3.500 metara i, prema dosadašnjim saznanjima, oni su pali, ili skliznuli zajedno", rekao je neimenovani zvaničnik. 

Prvo tijelo je pronađeno nakon što su spasioci prekinuli konopac koji je povezivao troje planinara. Spasioci će sutra ponovo pokušati da izvuku druga dva tijela. 

Ovom nesrećom broj žrtava uspona na Mon Blan, visine 4.810 metara, tokom ove sezone uspona, povećan je na 15, dok je prošle godine poginulo 14 ljudi, a dvoje je nestalo. 

Preveliki broj ljudi i odroni kamenja predstavljaju sve veću opasnost za desetine planinara koji svaki dan pokušavaju da osvoje Mon Blan.