Bregzit

Podrška sporazumu, ako Tereza Mej podnese ostavku

  • 24.03.2019. 09:06

Britanski premijer Tereza Mej mogla bi da dobije podršku za Sporazum sa EU o Bregzitu ukoliko obeća da će podnijeti ostavku, izjavilo je nekoliko poslanika iz njene Konzervativne partije.

Britanski "Bi-Bi-Si" prenio je izjavu nekoliko poslanika iz partije Tereze Mej koji su rekli da će nevoljno podržati Sporazum ukoliko ona ne bude zadužena za narednu fazu pregovora sa EU. 

Nešto ranije su britanski mediji objavili da ministri pripremaju plan da sa vlasti svrgnu Mejovu i da na funkciju imenuju "privremenog premijera" do glasanja za novog lidera Konzervativne partije kasnije tokom godine. 

Iz kancelarije britanskog premijera demantovali su da bi Mejova mogla da podnese ostavku. 

Britanski mediji ističu da je Mejova pod sve većim pritiskom da podnese ostavku nakon što je od EU bila primorana da zatraži produženje Člana 50 Lisabonskog ugovora. 

Nije poznato da li će Mejova treći put pred parlament na glasanje iznositi Sporazum o Bregzitu nakon što je medijima izjavila da će to učiniti samo u slučaju da ima dovoljnu podršku poslanika. 

"Bi-Bi-Si" navodi da će poslanici nekoliko partija sredinom sedmice iznijeti alternative za plan Mejove za Bregzit. 

Juče je više stotina hiljada ljudi marširalo ulicama Londona sa zahtjevom da se održi novi referendum o ostanku u EU. 

Među govornicima na jučerašnjem protestu bili su zamjenik lidera Laburista Tom Votson, prvi ministar Škotske Nikola Stardžen i gradonačelnik Londona Sadik Kan. 

Prema podacima organizatora, u demonstracijama je učestvovalo više od milion ljudi. 

Тагови: