U Briselu

Počinje dvodnevni NATO samit

  • 11.07.2018. 08:46

Lideri 29 članica NATO-a i predstavnici mnogih partnerskih zemalja sastaju se danas i sutra u Briselu na samitu u novom sjedištu Alijanse, a glavne teme biće jačanje saveza i odbrane, borba protiv terorizma i pravednija podjela obaveza, saopšteno je iz ove organizacije.

"Očekujemo da će osam saveznika uložiti najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda u odbranu ove godine, u poređenju sa samo tri savezničke zemlje 2014. godine", izjavio je generalni skeretar Alijanse Jens Stoltenberg. 

On je dodao da očekuje da će evropske članice i Kanada izdvojiti dodatnih 266 milijardi dolara za potrebe odbrane od 2018. do 2024. godine. 

Lideri će donijeti odluke o povećavanju misije obučavanja iračkih vojnih snaga i jačanju podrške ključnim partnerima na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, uključujući Tunis i Jordan. 

"Očekuje se da će saveznici pozvati Skoplje da počne razgovore o članstvu", navodi se u saopštenju i dodaje da će NATO biti u mogućnosti da pozove Makedoniju da postane član ovog saveza kada bude usvojen i proveden sporazum o nazivu bivše jugoslovenske republike. 

Među ostalim temama biće situacije u Gruziji i Ukrajini, kao i angažovanje Alijanse u Avganistanu. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.